Новини
22 Січня 2021
754

Найбільшу нафтову компанію світу запідозрили в заниженні викидів

В епоху боротьби з глобальним потеплінням це може помітно вплинути на її котирування

Найбільшу нафтову компанію світу Saudi Aramco викрили у брехні. Як пише Bloomberg, компанія не розкриває інвесторам повну інформацію про викиди в атмосферу зі своїх нафтопереробних і хімічних виробництв.

До виходу на IPO у 2019 році Saudi Aramco обіцяла потенційним інвесторам, що вони набувають частку в компанії, яка виробляє менше викидів вуглекислого газу в атмосферу, ніж інші виробники.

Однак, як з’ясувала агенція, Saudi Aramco розкриває неповну інформацію про викиди та не включає у свій звіт багато нафтопереробних і хімічні виробництв, які виробляють в сукупності близько 55 млн метричних тонн вуглекислого газу. Це відповідає річному обсягу викидів такої країни, як Португалія.

Якби компанія звітувала про викиди з усіх виробничих потужностей, то їх обсяг подвоївся.

Нові дані спростовують твердження з дослідження, опублікованого в журналі Science 2018 року, про те, що видобуток нафти в Саудівській Аравії поступається з екологічності тільки видобутку сировини в Данії.

“У нафти немає особливого сенсу, поки ви її не очистите і не переробите в бензин, авіаційне або дизельне паливо. А такі виробництва пов’язані з великими обсягами викидів вуглекислого газу”, — ствреджують у Bloomberg.

Однак інформація про такі виробництва фактично виключена зі звітності Saudi Aramco, оскільки вона враховує тільки викиди з підприємств, що знаходяться в повному володінні компанії або розташованих на території країни.

Хоча в цілому виробництво нафти Saudi Aramco залишається більш екологічним, ніж в інших виробників, воно не так нешкідливо, як стверджує сама компанія, резюмує агенція.

Компанія обіцяє розкривати повні викиди з цього року. В іншому випадку, дана ситуація може негативно вплинути на її котирування.

Як писали раніше Investory News, танкер FSO Safer вже понад п’ять років кинутий у Червоному морі біля узбережжя Ємену. В його трюмах перебуває близько мільйона барелів нафти. Загибель танкера призведе до екологічної катастрофи.

Нагадаємо, Данія вирішила повністю відмовитися від геологічної розвідки нафти й газу в Північному морі, щоб до 2050 р. повністю припинити видобуток викопного палива. Влада країни скасувала останній раунд ліцензування на розробку родовищ. Подібних рішень до цього часу не приймав жоден уряд світу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram