Новини
4 Липня 2019
681

Нафтові схеми: США ввели санкції проти Куби через нафту з Венесуели

Кубинська сторона вважає це порушенням міжнародного права

Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти кубинської державної компанії Cubametales за імпорт нафти з Венесуели. У Вашингтоні впевнені, що санкції Мінфіну дозволять зірвати спроби президента Венесуели Ніколаса Мадуро використовувати нафту як спосіб “поторгуватися”, йдеться у прес-релізі відомства.

В американському Мінфіні заявили, що послуги та товари, які Куба надає Венесуелі, продовжують підживлювати корупцію Мадуро та його прибічників. “І таким чином допомагають зберегти його вплив на венесуельський народ”, – підкреслили у відомстві.

І додали, що кожна крапля венесуельської нафти, яка відправлялася на Кубу, давала додаткові доходи для утримання силових структур Мадуро, також “приводила до зубожіння колись багатої країни та перешкоджала суверенітету Венесуели”.

У свою чергу міністр фінансів США Стівен Мнучін зазначив, що санкції Казначейства на Cubametales зірвуть спроби Мадуро використовувати нафту Венесуели як інструмент для перемовин, щоб “допомогти його прихильникам придбати захист у Куби та інших злісних іноземних дійових осіб”.

Також повідомляється, що американський Мінфін скасував санкції проти нафтової судноплавної компанії PB Tankers SPA, зареєстрованої в Італії. Як зазначили у відомстві, компанія вжила заходів, щоб її танкери більше не були причетні до підтримки колишнього режиму Мадуро в Венесуелі.

Тим часом глава міністерства закордонних справ Куби Бруно Родрігес на своїй сторінці у Twitter завив, що нові санкції Сполучених Штатів щодо Гавани незаконні.

Родрігес вважає, що санкції суперечать принципам міжнародного права. “США не мають права накладати односторонні заходи на підприємства Куби або будь-якої іншої країни, які торгують з Венесуелою. Це порушення міжнародного права, правил, що регулюють торгівлю, і посягання на відносини з суверенними державами”, – написав він.

Нагадаємо, за інформацією The Wall Street Journal, Китай перестав купувати нафту в Ірані після того, як США оголосила про санкції щодо країн, які там її закуповуватимуть. Попри це Іран начебто ще не втратив надію на відновлення продажів у Китай. Видання зазначає, що приватний іранський трейдер, проводив переговори щодо продажу до 2 млн барелів китайському міні-нафтопереробного заводу.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram