Новини
28 Травня 2019
649

Китай перестав купувати іранську нафту

Ні в Тегерані, ні в Пекіні наразі цю інформацію офіційно не підтверджують

Фото: Pixabay

Китай взяв приклад з таких країн як Індія, Туреччина, Південна Корея, Японія та перестав купувати нафту в Ірані. Сталося це після того, як США оголосила про санкції щодо країн, які там її закуповуватимуть. Про це повідомили іранські підприємці американському виданню The Wall Street Journal. Однак, наразі ні в Тегерані, ні в Пекіні цю інформацію офіційно не підтверджують.

Як розповів WSJ один з неназваних керівників іранської нафтової промисловості, вони, тобто китайські компанії, включаючи міні-НПЗ – невеликі приватні компанії, які, як сподівався Іран, можуть замінити великі державні нафтові компанії, дійсно дотримуються режиму санкцій.

“У Китаю достатньо проблем з США. Вони не хочуть давати їм черговий привід”, – приводить газета слова джерела у сфері нафтової промисловості Ірану, який побажав залишитися неназваним.

Видання додає, якщо проаналізувати дані сервісів, які відстежують рух танкерів між нафтоналивними терміналами на острові Харк, звідки ведеться велика частина експорту нафти й азіатськими портами, “то ця інформація дійсно підтверджується”.

Повідомляється, що в середині травня на острові Харк було завантажено китайський танкер. Однак до пункту призначення він не дійшов. Замість цього залишився в затоці Омана біля берегів Ірану. Джерела в Тегерані зазначають, що танкер використовується як тимчасове сховище нафти. “У цих сховищах залишаються мільйони барелів нафти, які можуть бути відправлені в Китай відразу після того, як на це дозволить Пекін”, – йдеться у повідомленні.

WSJ пише, що Іран начебто ще не втратив надію на відновлення продажів у Китай. “Приватний іранський трейдер, який в останній раз постачав іранську нафту в Китай два місяці тому, сказав, що веде переговори про продаж до 2 млн барелів китайському міні-нафтопереробного заводу, але підкреслив, що ще не отримав схвалення урядів Китаю та Ірану”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, останнім часом ціни на нафту збільшуються. Це пояснюється рішенням Держдепартаменту США припинити дії винятків із санкцій для ряду країн на покупку іранської нафти. Рішення набрало чинності з 2 травня 2019 року.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram