Новини
10 Квітня 2024
95

Персональні санкції ЄС проти Фрідмана й Авена скасовано

Проте рішення ще очікує апеляція

Фото: Дмитро Азаров/Коммерсантъ

Суд Євросоюзу задовольнив позов акціонерів “Альфа-Банку” Петра Авена і Міхаіла Фрідмана про виключення їх із санкційного списку, повідомляється на сайті суду.

“Генеральний суд скасував включення Петра Авена та Міхаила Фрідмана до списків осіб, на яких поширюються обмежувальні заходи”, — йдеться у рішенні суду.

Згідно з рішенням суду, підстави, на яких бізнесменів внесли до списків, не є достатньо обґрунтованими, а додаткових доказів Рада ЄС не надала.

“Суд задовольняє вимоги Петра Авена та Міхаіла Фрідмана. Суд вважає, що жодна з причин, викладених у початкових санкційних актах, не є достатньо обґрунтованою, а отже, включення Авена та Фрідмана до оскаржуваних списків не було виправданим.

Що стосується продовження дії актів, суд вважає, що Рада ЄС не надала жодних додаткових доказів порівняно з тими, на які вона спиралася в первинних актах.

На думку суду, хоча підстави, висунуті Радою, можуть бути такими, що дозволяють встановити, залежно від обставин, ступінь близькості Авена і Фрідмана до путіна або його оточення, вони не демонструють, що вони підтримували дії або політику, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, або що вони надавали матеріальну чи фінансову підтримку російським особам, відповідальним за анексію Криму або дестабілізацію України, або що вони отримували вигоду від цих осіб”, — йдеться у заяві.

Апеляція може бути подана протягом 2 місяців і 10 днів з моменту повідомлення про рішення.

Фрідман і Авен — засновники та акціонери російського “Альфа-Банку”. Після початку великої війни в Україні вони покинули росію, однак, опинилися під санкціями ЄС і Великої Британії. У серпні 2023 року їх було також занесено до санкційного списку США.

Минулої весни стало відомо, що Фрідман і Авен вирішили продати свої частки в “Альфа-Банку” — насамперед, щоб спробувати зняти з себе санкції. Тоді джерело газети Financial Times говорило, що вони готові заради цього на все.

Нагадаємо, ПриватБанк виграв справу проти офшорів Суркісів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram