Країна
20 Вересня 2019
1 718

Мігранти, збитки та зубожіння: Прогноз економічних наслідків зміни клімату

Великі компанії ризикують втратити трильйони, а цілі країни можуть втратити зростання ВВП

У червні цього року в Україні зафіксували 11 температурних рекордів. За даними Центральної геофізичної обсерваторії, цей місяць став найтеплішим з 1881 року, тобто за останніх 139 років. Рекордна за всю історію спостережень спека стояла у більшості регіонів планети у липні. Зокрема, за даними американських вчених, він був найтеплішим за останніх 140 років.

Більш того, дослідження міжнародної групи кліматологів доводить, що протягом останніх двох тисячоліть зміни клімату відбувалися переважно в окремих частинах світу, але у 20-му сторіччі температура почала стрімко змінюватися на 98% території Землі. І, власне, ці та багато інших досліджень серйозно почали турбувати не лише вчених.

Наприклад, Німеччина планує схвалити так званий великий кліматичний пакет, у який входять гранти на купівлю електромобілів, заходи з енергоефективності та підвищення податків для “брудного” транспорту. За очікуваннями, на початку все це коштуватиме країні €4-5 млрд на рік, а надалі сума збільшуватиметься. Щоправда, поки не відомо наскільки.

Напередодні спеціального саміту ООН з питань клімату, що має пройти 23 вересня у Нью-Йорку, у понад 150 містах світу заплановані марші на захист права людей на безпечне довкілля. У тому числі, звернути увагу керівництва держави на підвищення глобальної температури та його численні наслідки збираються й у Києві. Серед вимог українських учасників акції — перехід на чисту енергетику та зелений транспорт, відмова від викопного палива та дотацій тваринництву, заборона одноразового пластику та інше. Як зазначають організатори акції, їх надихнув приклад відомої юної активістки Ґрети Тунберґ, яка за останній рік стала впливовим екофеноменом.

Проте танення льодовиків, що знаходяться десь далеко від нас, чи вимирання тварин, яких ми ніколи не бачили, виглядає досить ефемерним наслідком глобальних змін клімату. Але у вчених є й більш “приземлені” дослідження, що стосуються інших сфер життя.

Investory News підготували добірку економічних прогнозів, що ілюструють, як виглядатиме життя у нових кліматичних умовах, якщо людство не схаменеться.

Загальна кількість кліматичних мігрантів до 2050 року оцінюється від 25 млн до 1 млрд осіб

#1. Мігранти

На думку декількох впливових організацій, через зміну температури, засухи, підняття рівня світового океану та інші наслідки, до 2050 року безліч людей будуть вимушені покинути свої домівки та шукати долі у більш сприятливих регіонах. Зокрема, у Міжнародній організації з міграції (МОМ) прогнозують, що:

⬇️ До 2050 року лише з трьох регіонів, М’янми, Мікронезії та Мадагаскару, будуть вимушені мігрувати близько 143 млн людей. Під найбільшою загрозою опинилися мешканці прибережних районів та островів, що знаходяться занадто низько над рівнем моря, та можуть бути підтоплені найближчими роками.

⬇️ Прогнози щодо загальної кількості кліматичних мігрантів до 2050 року варіюються від 25 млн до 1 млрд осіб.

За даними Світового банку:

⬇️ До 2050 року мігрувати через кліматичні зміни будуть вимушені близько 140 млн людей.

⬇️ Протягом наступних 30 років внутрішніми мігрантами стануть 86 млн жителів Африки, 40 млн — з Південної Азії (третина походитиме з Бангладеш) та 17 млн — з Латинської Америки.

⬇️ Якщо вжити негайних заходів, скоротити кількість кліматичних мігрантів можна на 80% або ж 100 млн осіб.


•••

Якщо світова температура підвищиться на 2 градуси за Цельсієм до 2100 року глобальна економіка втратить $69 трлн

•••


#2. Збитки для світової економіки

У липні цього року агентство Moody’s Analytics випустило звіт, згідно з яким прогнозується наступне:

⬇️ Якщо світова температура підвищиться на 2 градуси за Цельсієм (що вважається критичним порогом перед найважчими наслідками кліматичних змін) до 2100 року глобальна економіка втратить $69 трлн.

⬇️ Якщо ж планета нагріється на 1,5 градуси, економічні збитки до кінця століття сягнуть $45 трлн.

#3. Втрати ВВП
Національне Бюро Економічних Досліджень США у партнерстві з дослідниками Кембридзького університету прийшло до висновків, що до 2100 року кліматичні зміни вплинуть на економіку усіх країн, незалежно від їхнього теперішнього економічного становища. За найбільш песимістичного сценарію, за яким викиди в атмосферу не скорочуються, а глобальна температура збільшується на 4 градуси за Цельсієм:

⬇️ ВВП США скоротиться на 10,5%.

⬇️ Канада втратить 13% доходів.

⬇️ Японія, Індія, та Нова Зеландія втратять 10% доходів.

⬇️ Економіка Швейцарії скоротиться на 12%.

⬇️ Велика Британія втратить 4% ВВП, Росія — 9%.

⬇️ На адаптацію до кліматичних змін знадобиться близько 30 років.

Наслідки кліматичних змін коштуватимуть 200 найбільших компаній світу $1 трлн

#4. Втрати бізнесу

Експерти міжнародної благодійної організації CDP, дійшли висновку, що:

💲Наслідки кліматичних змін коштуватимуть 200 найбільших компаній світу $1 трлн. Сумарна капіталізація цих компаній наразі сягає $17 трлн.

💲Більшість негативних ризиків можуть стати відчутними вже протягом наступних п’яти років.

💲З іншого боку, внаслідок зростання попиту на екопродукцію та інші сприятливі економічні фактори компанії на кшталт Apple, Microsoft, Unilever, UBS, Nestle, China Mobile, вбачають можливості та для підвищення доходів, які оцінюються у $2,1 трлн.

💲Водночас наголошується й на необхідності зменшення викидів парникових газів у атмосферу. За одним зі сценаріїв, емісія СО2 до 2030 року має скоротитися на 35% у порівнянні з показниками 2010 року. А вже у 2050-му необхідно досягти нульових показників.

До 2030 року понад 100 млн осіб у розвинених країнах можуть опинитися за межею бідності через кліматичні зміни

#5. Зубожіння та необхідність інвестицій

Глобальна комісія з адаптації (GCA), серед членів якої екс-генсек ООН Ман Гі Мун та глава Microsoft Білла Гейтс, випустила звіт, згідно з яким:

⬇️ До 2050 року зростання врожайності у світовій агропромисловості може скоротитися на 30%. При цьому найбільше постраждають 500 млн дрібних фермерів з усієї планети.

⬇️Підвищення рівня океану та активізація ураганів коштуватиме прибережним районам по $1 трлн щороку аж до 2050-го.

⬇️ До 2030 року понад 100 млн осіб у розвинених країнах можуть опинитися за межею бідності через кліматичні зміни.

⬇️ Інвестиції у ранню адаптацію до кліматичних змін оцінюються у $1,8 трлн. Водночас чистий дохід від вкладення цих коштів може досягати $7,1 трлн.

Як писали Investory News, витрати країн через кліматичні зміни оцінено у $1,8 трильйона. В разі бездіяльності до 2030 року зміни клімату призведуть до того, що ще понад 100 млн осіб у країнах, що розвиваються опиняться за межею бідності.

А про найбільш вражаючі екологічні катастрофи можна почитати у Медіатеці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram