Новини
20 Листопада 2019
1 887

Індекс громадянств світу: Україна цього року піднялася на п’ять позицій

За останні три роки – на тридцять, завдяки безвізу до Шенгенської зони

Серед 135 країн світу Україна цього року зайняла 75 місце з оцінкою 38,2% в Індексі громадянств світу QNI, представленого компанією Henley&Partners.

І знаходиться між Республікою Нікарагуа (38,5%) та Туреччиною (37,7%).

Загалом, за останній рік країна піднялася на п’ять позицій. За останні три роки додала 30, що стало одним з найпомітніших стрибків за всю історію Індексу, в основному через отримання безвізового доступу до країн Шенгенської зони.

Кілька років поспіль перше місце займає громадянство Франції, країна набрала 83,5%. Далі з однаковими показниками у 82,8% йдуть Німеччина Нідерланди.

“Франція випередила їх внаслідок вищого показника можливостей для громадян жити та працювати в інших країнах”, – йдеться у дослідженні.

До числа лідерів також увійшли Данія (81,7%), Норвегія та Швеція – 81,5%, Ісландія (81,4%). Великобританія за рік піднялася на три позиції й наразі знаходиться на 8-му місці (80,3%), проте результати домовленостей щодо Brexit можуть змінити ситуацію в рейтингу не в кращу сторону для країни.

Загалом, ТОП-10 країн в Індексі громадянств світу QNI виглядає наступним чином:

У дослідженні зазначається, що європейські країни, які надають іноземцям можливість отримати громадянство через інвестиції, знаходяться на верхніх рядках рейтингу.

“Австрія займає 12-е місце з показником 79,7%. Мальта за рік піднялася з 23-го на 16-е місце (77,6%), Кіпр – з 25-го на 21-е (75,3%). Чорногорія, яка нещодавно почала прийом заявок на участь у новій інвестиційній програмі, займає 64-е місце (40,9%)”, – йдеться у повідомленні.

Індекс QNI (Quality of Nationality Index) аналізує декілька статистичних даних для надання об’єктивної картини про можливості та обмеження кожного громадянства. Розглядає як внутрішні чинники (масштаб економіки, розвиток людського потенціалу, громадський порядок і стабільність), так і зовнішні (безвізовий доступ для тимчасових поїздок і можливість безвізового проживання та роботи в інших країнах), що впливають на якісні показники того чи іншого громадянства.

Нагадаємо, нещодавно Україна втратила позиції та опинилася на 85 місці у світовому рейтингу конкурентоспроможності.

А от у рейтингу зв’язків з інвесторами та відкритості даних за версією IIF піднялася й отримала 40 балів з максимальних 42.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram