Новини
7 Грудня 2023
370

Україна стала найбільш мілітаризованою країною світу

Ізраїль залишив лідерство, яке тримав з 2007 року

Вперше з 2007 року найбільш мілітаризованою країною світу визнано не Ізраїль. Цьогоріч цей рейтинг очолила Україна, свідчить Глобальний індекс мілітаризації (GMI) 2023, опублікований Боннським міжнародним центром дослідження конфліктів (BICC).

У Глобальному індексі мілітаризації військовий апарат і громадянське суспільство держави пов’язані один з одним. Аналітики зважують військові витрати країни, кількість військових та озброєння проти її валового внутрішнього продукту (ВВП) та інших цивільних показників.

GMI зазвичай ґрунтується на останніх доступних даних — для поточного опитування це переважно за 2022 рік, тому війна в Газі поки що не відображена в ньому.

Досі Ізраїль був лідером цього рейтингу з 2007 року. Проте цього року перше місце посіла Україна. Натомість росія отримала 10 місце в рейтингу — москва значно збільшила свої військові витрати з $66 млрд до трохи менш як $72 млрд.

Проте масові втрати людей та матеріалів призвели до низького ступеня мілітаризації.

Загалом топ-10 мілітаризованих країн цього року виглядає так:

Зазначається, у світі зросла кількість озброєння. Проте в середньому ступінь мілітаризації знизився, тому що зросла чисельність населення або ВВП багатьох країн.

Водночас дослідники наголошують, що військові витрати в Західній і Центральній Європі зросли на 13% у 2022 році. Це найбільше зростання з часів закінчення холодної війни.

Нагадаємо, бельгійський бізнесмен постачав військові товари до рф.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram