Новини
21 Квітня 2020
1 116

Дорога оригінальність: Щороку ЄС отримує майже €75 мільярдів за географічні назви товарів

Найвідоміші на сьогодні  – “шампанське”, “Баєрське пиво”, “Ірландський віскі”, “пармезан”, “рокфор”, “польська водка”

Європейський Союз щороку отримує прибуток у сумі майже €75 мільярдів завдяки торгівлі товарами з оригінальним географічним найменуванням, назви яких захищені у переліку так званих географічних індикаторів ЄС, про це йдеться у дослідженні, результати якого оприлюднені на сайті Європейської Комісії, повідомляє agronews.ua.

“Близько п’ятої частини цієї суми (€74,76 млрд) є результатом експорту цієї продукції за межі Європейського Союзу”, – зазначається у повідомленні.

За результатами дослідження, обсяги продажів товарів із захищеними географічними найменуваннями у середньому є вдвічі вищими, ніж у подібних товарів без відповідної сертифікації.

Єврокомісія зазначає, що європейські харчові продукти мають високу якість, є безпечними та поживними. “Це часто досягається завдяки традиційним методам виробництва такої продукції, її стандартам, що визнаються в усьому світі, і, як правило, мають чітке географічне походження та назви, що захищені правами інтелектуальної власності та відповідним законодавством ЄС від копіювання або підробок”, – зазначається у дослідженні.

Усього, станом на березень 2020 року до переліку “Географічних індикаторів” ЄС входили 3,322 найменування продуктів. Відомі бренди, такі як “шампанське”, “Баєрське пиво”, “Ірландський віскі”, “пармезан”, “рокфор” або “польська водка”.

Що стосується України, то країна взяла на себе зобов’язання відмовитися від низки географічних назв, що мають походження з країн ЄС. Водночас, відповідно до статті 208 Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом виноградно-виноробна галузь України наразі працює в умовах перехідного періоду.

“Це дає українським виробникам можливість використовувати, наприклад, такі назви як “шампанське” та “коньяк” до 1 січня 2026 року. Тож наразі для цих продуктів підшукують іншу назву з її відповідним позиціюванням на ринку”, – зазначає видання.

І нагадує, що 20 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень”, який набув чинності 1 січня 2020 року.

Раніше Investory News писали, що Україна не зможе використовувати назву сиру фета. Українським виробникам з 2023 року доведеться відмовитися від цієї назви, оскільки воно є захищеним географічним зазначенням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram