Новини
1 Липня 2020
1 236

Аукціонний дім Phillips провів перші офлайн-торги Watch Auction XI

Понад 200 лотів принесли в цілому 30 мільйонів швейцарських франків

У Женеві відбувся перший після локдауна очний годинний аукціон Phillips Geneva Watch Auction XI. Торги повинні були пройти в травні, але тоді їх, як і всі аналогічні заходи, відклали через загрозу поширення COVID-19, пише РБК.Стиль.

Хоча організаторам було важливо провести аукціон саме офлайн, поки все було стримано: в женевському готелі La Reserve, де проходили торги, були присутні лише кілька колекціонерів, а решта, хто бажає (їх набралося понад 2 тис.) могли брати участь у торгах онлайн.

Phillips Geneva Watch Auction вважається одним із найбільш важливих аукціонів для годинникової індустрії. Торги проходять щорічно і тривають два дні. Результати перших постковідних торгів перевершили всі очікування: за більш ніж 200 лотів вдалося вторгувати 30 млн швейцарських франків ($31,65 млн).

Торік за 184 лоти виручили близько 22 млн франків ($23,21 млн). На торги були виставлені лоти 32 брендів, максимальне представництво отримали Rolex (79 лотів) і Patek Philippe (56 лотів). Майже всі лоти пішли або на рівні естімейт, або з перевищенням.

Значну частку підсумкового результату організаторам забезпечили рекорди вартості, встановлені годинниками Patek Philippe. За шість головних лотів цієї марки покупці віддали майже 10 млн франків. Абсолютним лідером аукціону став годинник Patek Philippe (Ref. 1518) в корпусі з рожевого золота: при первинній оцінці в 1,2-2,4 млн франків невідомий покупець заплатив за них 3,38 млн.

На фото: Patek Philippe (Ref. 1518)

Годинник був виготовлений у 1948 р. і виставлявся на продаж лише одного разу. Тоді його придбав нинішній власник Жан-Клод Бівер, один із найвідоміших людей в годинній індустрії — колекціонер, керівник і власник марки Hublot, який зробив її одним із лідерів ринку, а також глава годинникового підрозділу холдингу LVMH до 2018 р.

Другий і третій результати також належать Patek Philippe. Хронограф з вічним календарем Ref. 2499 1957 року випуску купили за 2,6 млн франків (при естимейті в 1-2 млн), а платиновий годинник Ref. 1579 1946 року — за 1,94 млн франків (при попередній оцінці в 800 тис. — 1,6 млн франків).

Абсолютний рекорд вартості для наручних годинників, проданих з аукціону, також належить Patek Philippe. Цей титул носить модель The Grandmaster Chime Reference 6300A-010 в корпусі зі сталі, яку невідомий покупець купив за фантастичні 31 млн франків на благодійному аукціоні Only Watch в листопаді минулого року.

Рекордсменом з перевищення за естімейт на Geneva Watch Auction XI стали годинники найдорожчого незалежного годинникового майстра сучасності Франсуа-Поля Журна. Знакова модель Журна Chronomètre à Resonance Souscription 2000 року випуску пішла з шестиразовим перевищенням попередньої оцінки: за 1,04 млн франків проти 80 тис. — 160 тис. франків. Chronomètre à Resonance — перший у світі наручний годинник, в механізмі яких використаний ефект резонансу.

Ще один рекорд Журна на Geneve Watch Auction — 1,4 млн франків (при естимейті в 150-300 тис. франків) за годинник Tourbillon Souverain Souscription в корпусі з платини. Це рекорд вартості за годинник незалежного майстра, встановлений на неблагодійному аукціоні. Абсолютний же ціновий рекорд у цій категорії також належить Журну: торік на Only Watch за його годинник F.P. Journe Astronomic Blue в корпусі з титану заплатили 1,8 млн франків.

Як відомо, загальна вартість годинників, відправлених швейцарськими виробниками на експорт у квітні 2020 р., становила 328,8 млн швейцарських франків ($339,3 млн), що на 81,3% менше, ніж роком раніше (1,759 млрд франків). Найбільшим ринком їх збуту тепер став материковий Китай.

В кінці червня в камерному форматі, відповідно до нових норм посткарантинної реальності, в долині Жу у Швейцарії біля підніжжя Юрських гір відкрився музей годинникової мануфактури Audemars Pigue. Новий музей фіксує історію високоточної годинникової механіки й дає ключі до сценаріїв майбутнього розвитку.

Також, Investory News підготувала добірку кращих годинників 2020 року, з якою можна ознайомитися тут.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram