Новини
10 Листопада 2020
1 136

Акції Netflix і Zoom обвалилися на фоні новин про успішні випробування вакцини

Найбільші акціонери низки компаній втратили по кілька мільярдів доларів

На фото: Ерік Юань

Акції розробника програм для проведення відеоконференцій Zoom Video Communications на біржі NASDAQ подешевшали на більш ніж 17%, в результаті чого статок засновника компанії Еріка Юаня скоротився на $5 млрд, повідомляє Bloomberg.

Обвал котирувань відбувся після того, як компанії Pfizer і BioNTech відзвітували про успішне завершення чергового етапу випробувань своєї вакцини від коронавірусної інфекції COVID-19.

Розроблена ними вакцина в ході тестів показала ефективність понад 90%. Після виходу звіту акції Pfizer і BioNTech різко подорожчали, а потім пішли вгору й основні фондові індекси. При цьому американський індекс широкого ринку S & P 500 оновив історичний максимум.

Водночас акції ряду технологічних компаній подешевшали у зв’язку з можливим скороченням попиту на їхні послуги після завершення пандемії та зняття карантинних обмежень. Разом із Zoom подешевшали ціні папери й Facebook — на 4,99%, Amazon — на 5,06%, FedEx — на 5,68% та Netflix — на 8,59%.

В результаті найбільші акціонери цих компаній втратили по кілька мільярдів доларів. Так, статок Джеффа Безоса та його колишньої дружини Маккензі Скотт скоротилися на $8,94 млрд і $3,27 млрд відповідно, випливає з даних рейтингу Bloomberg Billionaires Index. Засновник Facebook Марк Цукерберг втратив $5,39 млрд.

Втрати глави FedEx Фреда Сміта Bloomberg оцінив у $250 млн, а керівника Netflix Ріда Гастингса — у $416 млн.

Експерти Forbes в режимі реального часу оцінюють втрати Безоса в $9 млрд, Цукерберга — в $5,3 млрд, Юаня — в $3,8 млрд, Скотта — в $3,2 млрд.

Ілюстративне фото

Тим часом вакцина від COVID-19 американської компанії Pfizer не надійде до продажу найближчим часом. Крім того, що вона повинна отримати дозвіл регулюючих органів, доступність широкому колу осіб буде обмежена через спеціальні умови зберігання.

Повідомляється, що компанії Pfizer і BioNTech можуть презентувати дані про безпеку своєї вакцини до кінця листопада. Після цього необхідно отримати дозвіл до перших поставок. Передбачається, що першими вакцину отримають співробітники галузі охорони здоров’я та групи ризику.

Водночас складні вимоги до вакцини та її надто холодне зберігання можуть стати перешкодою навіть для найсучасніших лікарень у США, не кажучи вже про її доступність у бідних країнах з обмеженими ресурсами.

Основна проблема полягає в тому, що вакцина, яка використовує синтетичну мРНК для активації імунної системи, повинна зберігатися при температурі -70 за Цельсієм. Але прес-секретар Pfizer Кім Бенкер заявила, що доставка в майбутньому може здійснюватися з використанням сухого льоду.

Нагадаємо, акції компаній, що розробляють і продають тести на коронавірус обвалилися на торгах у вівторок, 9 листопада. У зв’язку з цим в інвесторів з’явилися побоювання з приводу стійкості прибутків на ринку медичних тестів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram