Новини
6 Листопада 2023
315

Amazon звинувачують у незаконно заробленому $1 мільярді

Компанію звинувачують у використанні секретних алгоритмів

Найбільший онлайн-рітейлер звинувачується у використанні секретних алгоритмів. Згідно з даними позову федеральної торгової комісії США (FTC), вони могли принести компанії понад $1 млрд, пише Nypost.

Компанія Amazon створила секретний алгоритм, який усередині компанії назвали “Проєкт Нессі” (Project Nessie). Принцип цього алгоритму полягав у визначенні того, як будуть надходити інші онлайн-магазини при підвищенні цін на товари Amazon.

Nessie піднімав ціни на Amazon і після відстежував поведінку конкурентів: якщо у них товари теж дорожчали, то Amazon залишав ціни підвищеними, якщо ні — Nessie повертав ціну на колишній рівень. Такий метод змушує піднімати ціни інших онлайн-рітейлерів, що легалізує зростання цін на самому маркетплейсі, йдеться у позові.

FTC викрила, що за такою схемою магазин діяв із 2015 року. Коли увага регуляторів збільшувалася, Amazon відключала Nessie, а коли думала, що увага ослабла, запускала її ще активніше, щоб заповнити різницю під час паузи. У 2019 році маркетплейс вимкнув алгоритм. Але згідно з даними розслідування федеральної торгової комісії, 2022 року виконавчий директор Дуг Херрінгтон знову зацікавився його включенням. За допомогою цього проєкту Amazon витягнув понад $1 млрд “безпосередньо з гаманців американців”, повідомляє FTC.

Однак представник Amazon Тім Дойл не згоден з такою заявою, стверджуючи, що Nessie використовувалася для спостереження за діями інших онлайн-рітейлерів, чи будуть конкуренти підвищувати ціни на товари за ними, йдеться в скарзі компанії. Перш ніж призупинити алгоритм, Amazon використала його для встановлення цін більш ніж на 8 млн товарів, які в цілому становили майже $194 млн.

Також Amazon вимагала від продавців користуватися її послугами логістики та доставки, тоді як багато хто віддав перевагу дешевшим сервісам. Так, середні комісійні для продавців, які користуються її послугами, за чотири роки зросли на 12%, повідомила FTC. Окрім іншого, Amazon звинувачується в прихованні інформації про операції від антимонопольних органів за допомогою функції повідомлень, що зникають. Крім того, FTC зазначає, що Amazon не допускає інших великих інтернет-магазинів, зокрема найбільшого у світі рітейлера — Walmart, до продажу товарів на своєму майданчику.

Як писали раніше Investory News, Amazon запустила доставку рецептурних медикаментів за допомогою дронів.

Нагадаємо, на полицях книжок Amazon зʼявилася велика кількість тих, що написані з використанням ШІ. Деякі з книжок — просто набір слів не пов’язаних сенсом. Подробиці читайте тут

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram