Драйв
12 Листопада 2020
2 864

Рейтинг десяти найвеличніших суперкарів XXI століття

Від McLaren F1 до Aston Martin One-77 – найкращі моделі нашого часу, принаймні наразі

Зміни у розвитку автомобільного виробництва за останнє століття просто вражають. Досягнення у сфері автономного водіння, захоплення ринку електрокарами, різноманітні додатки, які допомагають детально слідкувати за роботою автівок – усе чималий шлях, який було пройдено до створення незабутніх суперкарів. Моделей, які у майбутньому обов’язково лоскотатимуть нерви у бажанні заволодіти ними новому поколінню колекціонерів. Представляємо десять найвеличніших (на цей час) автокарів XXI століття за версією Robb Report.

McLaren F1  

Перший автомобіль зі списку видання технічно має відношення до минулого століття, а точніше – до 90-х років, однак до рейтингу він потрапив як  еталон та основа для наступних моделей.

Усього було випущено 107 екземплярів, 65 з яких були вуличними варіантами (F1), 5 – LM, 3 – ексклюзивними (GT), 5 – прототипами (XP), 28 – гоночними версіями (GTR) і 1 – прототипом LM (XP LM). Виробництво було розпочато у 1992 і завершено у 1998 році.

Спорткар, обладнаний мотором V12 на 6 літрів від BMW. Він розвиває потужність 627 к.с. і видає 651 Нм крутного моменту. У 1998 році автомобіль міг розігнатися до 386 км/год, при цьому до сотні – за 2,8 секунди. На той час жодна інша серійна автівка не рухалася так швидко – це було неймовірно.

На момент запуску McLaren F1 коштував майже $1 млн і був шалено дорогим. Оскільки авто давно знято з виробництва, наразі оцінити його досить складно, а от стати власником – ще складніше, що тільки додає інтересу з боку багатьох колекціонерів.

До речі, один з екземплярів, що належав Майклу Андретті, у 2014 році було продано на аукціоні за 6,2 млн фунтів (близько $10 млн за курсом того року).

Saleen S7 

Суперкар 2000-х років, виробництва каліфорнійської компанії Saleen. Це була перша власна розробка компанії та перший серійний суперкар США, що випускався обмеженою серією ручного збирання.

До речі, перша модифікація була позбавлена електронних систем управління керування, гальмування та відзначалась вадами підвіски, що ускладнювало керування машиною.

S7 дебютував 19 серпня 2000 року в історичних перегонах у Монтереї. Повністю алюмінієва 427-ма модель була легко керованою та податливою за потужності у 550 к.с. при 6,4 тис. оборотів на хвилину.

У 2005 році S7 отримала більш потужний силовий агрегат Twin Turbo, який підвищив потужність двигуна до 750 кінських сил, а максимальна швидкість склала 399 км/год.

Saleen S7, що вироблявся до 2009 року, залишається рідкісним предметом колекціонування.

Ferrari Enzo

Найбільшою сенсацією Ferrari у XXI столітті залишається Enzo. Двомісний суперкар, що випускався італійською автомобільною компанією Ferrari у період з 2002 по 2004 рік.

Цього монстра з V-подібним 12-циліндровим двигуном було створено на честь засновника легендарної компанії Ferrari – Енцо Феррарі.

Потужність двигуна складає 660 к.с. за 7,8 тис. об/хв. Автомобіль, розроблений тодішнім керівником відділу дизайну Pininfarina Кеном Окуяма, підкорив публіку на Паризькому автосалоні у 2002 році. Усі 399 одиниць були попередньо продані, а 400-й серійний зразок було створено та передано Ватикану на благодійність.

Наразі потужність у 651 к.с. і нова ціна у $659,3 тис. здаються на диво скромними, однак Enzo залишається еталоном своєї епохи й одним із найбажаніших суперкарів цього століття.

Porsche Carrera GT

Середньомоторний суперкар, що вироблявся з 2003-го по 2006 рік компанією Porsche у Лейпцигу (Німеччина). На Женевському автосалоні 2000 року суперкар-концепт Carrera GT став однією з найзначніших прем’єр, а серійним – тільки через 4 роки.

Автівку оснащено V-подібним 10-циліндровим двигуном, робочий об’єм якого 5,7 л, а потужність – 612 к.с. А ще – 6-ступінчастою коробкою передач з керамічним зчепленням, вуглекерамічними гальмами та деякими силовими елементами кузова, що виготовлені з вуглеволоконного композиту.

Усього зібрано 1270, хоча спочатку планувалося 1,5 тис. екземплярів, через те, що у США ввели нові вимоги щодо безпеки автомобілів. За таких умов подальше виробництво або модернізація цього суперкара стали безглуздими.

Porsche Carrera GT став найшвидшим серійним автомобілем на Нюрбургринг Нордшляйфе – на сьогодні найзнаменитіша, ексклюзивна та небезпечна гоночна траса у світі – поліпшити його рекорд у 7 хвилин 28 секунд зміг у 2007 році на пів секунди тільки спорткар Pagani Zonda F.

Mercedes-Benz SLR McLaren

Попри те, що автомобіль ніколи не користувався увагою своїх суперників по суперкарах, міцний SLR був новим гібридом німецького Mercedes-Benz і британського McLaren, перш ніж останній набув значного статусу.

Виробництво Mercedes-Benz SLR McLaren тривало протягом 2003-2009 років обома компаніями на заводі McLaren в Уокінгу, Англія. Назва “SLR” є абревіатурою й означає “Sport Leicht Rennsport”, що з німецької – “спортивний легкий гоночний” – своєрідна данина поваги до легендарного автомобіля Mercedes-Benz 300 SLR, який і послужив натхненням при створенні даної моделі.

Під час випуску суперкар пропонувався у варіантах кузова купе та родстер. Двигун у конфігурації V8 з механічним нагнітачем і робочим об’ємом 5,5 л. розвиває максимальну потужність у 625 к.с, що надає можливість розвивати максимальну швидкість до 336 км/год.

Хоча цей автомобіль часто класифікується як суперкар, у порівнянні з такими визнаними представниками класу, як Porsche Carrera GT, Lamborghini Murciélago і Ferrari Enzo присутність автоматичної коробки передач і деякі особливості моделі роблять його швидше представником класу супер-GT, ближчі конкуренти якого – Aston Martin Vanquish і Ferrari 599 GTB.

Однією з цілей розробників було з’єднати в SLR суперкар і клас GT. 4 квітня 2008 року компанія Mercedes-Benz оголосила про припинення випуску SLR. Наприкінці 2008 року відбувся аукціон з продажу останнього родстера й на початку 2009 року конвеєр був зупинений.

Випуск родстерів завершився на початку 2010 року. Як заміну було представлено новий суперкар SLS розроблений дочірньої тюнинговою фірмою Mercedes-Benz – AMG. Заміною у компанії McLaren став McLaren MP4-12C.

Ford GT

Середньомоторний спортивний автомобіль, що випускався Ford Motor Company з 2003 по 2006 рік. Суперкар розробляли як концепт-кар до сторіччя компанії Ford, а ще він повинен був нагадати про імена автомобілів з яких “зростало його коріння”, маються на увазі Mustang і Thunderbird.

Головний дизайнер GT Каміло Пардо взяв за основу дизайн класичного гоночного автомобіля Ford GT40 1960 років, тому автомобіль іноді плутали з його попередником.

У 2002 році компанія випустила автомобілі в обмеженій кількості, у 2005 році з’явився двомісний надпотужний автомобіль, дуже схожий на свого спортивного “батька” – 5,4-літровий двигун з наддувом видавав 550 к.с., максимальна швидкість розвивалася до 330 км/год (обмежена електронікою).

На Північноамериканському міжнародному автошоу 2015 року, а також у комп’ютерній грі Forza Motorsport 6 був представлений новий, розроблений з чистого аркуша Ford GT, виробництво якого було заплановано на 2016 рік.

Автівка, що знаменувала 50-річчя з перемоги GT-40 у 1966 році у 24-годинних перегонах Лемана, успішно виступила у 2016 році на тих самих змаганнях у класі LMGTE Pro, що посилило ефект від святкування ювілею моделі.

До речі, у липні 2019 року була випущена версія для трек-днів Ford GT Mk II, яку презентували на Фестивалі швидкості у Гудвуді. Ця автівка легша за серійну на 90 кг, вона не призначена для доріг загального користування.

Всього буде випущено 45 таких автомобілів, ціна кожного екземпляра складає не менше ніж $1,2 млн, що робить її найдорожчою в історії Ford.

Maserati MC12

Двомісний гіперкар, створений Maserati для змагань у FIA GT Championship. Автомобіль вийшов у виробництво у 2004 році (було випущено 30 автівок, 5 з яких не для продажу), а ще 25 – у 2005 році. Сумарно – 50 автівок для продажу.

Автомобіль був спроєктований і зібраний на базі Ferrari Enzo, однак MC12 вийшов довшим, ширшим, вищим, з гострішим носом і більш гладкими лініями, ніж Ferrari Enzo.

MC12 був розроблений Maserati, щоб ознаменувати повернення компанії до змагань через 37 років. Гоночна версія випускалася лімітованою серією з середини 2006 року. Всього було вироблено 15 екземплярів, 12 з яких були продані клієнтам.

Koenigsegg CCX

Дітище шведської компанії Koenigsegg. Спорткар, створений у 2006 році на честь 10-річного ювілею компанії.

Станом на березень того року, ціна розпочиналася від €458 тисяч ($578,866), а повністю укомплектований CCX коштував €510 тисяч ($644,589).

Автомобіль обладнаний 4,7-літровим мотором V8, що видає на бензині до 817 к.с. потужності. Примітна особливість мотора – багатотопливість, це коли на паливі Е85 (суміш 85% спирту та 15% бензину) Koenigsegg CCX видає цілих 1018 к.с. Розгін до 100 км/год спорткар здійснює за 3,2 секунди, до 200 – 9,8 секунди.

Lamborghini Reventón

Суперкар, який дебютував у 2007 році на Франкфуртському автосалоні. Це один із найдорожчих Lamborghini для доріг загального користування, що коштує приблизно €1 млн. Згідно з офіційним пресрелізом, випущено тільки 20 автомобілів для продажу та один – для музею Lamborghini.

Цікаво, що цю модель названо на честь бика. Reventón у 1943 році вбив на кориді мексиканського тореадора Фелікса Гусмана. У перекладі з іспанського “reventón” означає “вибух”.

У Reventón використовується злегка модифікована версія двигуна V12 від Murciélago LP640 об’ємом 6,5 л, який видає 650 к.с. Автомобіль розганяється до 100 км/год за 3,4 секунди, максимальна швидкість становить 340 км/год. Максимальна швидкість, яку в реальності вдалося отримати (використовуючи свідчення вбудованого спідометра) – 358 км/год.

Aston Martin One-77

Aston Martin One-77 – елітний суперкар англійської компанії Aston Martin з V-подібним атмосферним двигуном об’ємом 7,3 літра, потужністю 760 к.с.

Всього випущено 77 екземплярів, кожен вартістю приблизно $1,5 млн. Усі One-77 були розпродані ще за рік до прем’єри.

На момент запуску у 2009 році це був найшвидший, технічно досконалий і радикальний Aston з коли-небудь побудованих. І, мабуть, найгарніший.

Джерело: Robb Report, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram