Новини
19 Лютого 2019
1 098

Боротьба екологів із пластиком може знизити попит на нафту

Протягом найближчих 30 років потреби хімічної промисловості можуть знижуватися на 3% щороку

Глобальне протистояння екологів та пластику перетворюється на боротьбу з нафтогазовою промисловістю. Зниження попиту автопромисловості на нафтогазові продукти – це вже не новина через зростаючий ринок електрокарів. Проте ще більш негативні прогнози щодо використання пластикової упаковки, повідомляє Financial Times.

Сьогодні хімічна промисловість витрачає близько 15% видобутої у світі нафти на виробництво пластмаси. Зокрема, майже половина сировини йде на виготовлення упаковки, коктейльних трубочок, пластикових стаканчиків тощо. Ця продукція практично не підлягає вторинній переробці. За попередніми оцінками експертів, до 2040-го половина видобутої у світі нафти повинна була йти на задоволення попиту нафтохіміків.

Раніше аналітики прогнозували, що виробництво пластмаси стане ключовим фактором зростання попиту на нафту. Це компенсуватиме зниження потреби в ній з боку автомобільної промисловості. Та розрахунки експертів не враховували глобальну тенденцію відмови від поліетиленової упаковки.

Тепер аналітики FT переглянули пронози і вважають, що протягом найближчих 30 років попит на нафту з боку хімічної промисловості може знижуватися приблизно на 3% щороку. До 2040 р. частка переробленого пластику збільшиться з нинішніх 5% до 25%.

Згідно з оновленими оцінками Світового енергетичного агентства, реальна потреба хіміків у нафті до 2040 р. буде як мінімум на 20% нижче попередніх прогнозів. А ситуація буде ускладнюватися активним розвитком електромобільної промисловості і відмовою багатьох європейських країн від авто з двигунами внутрішнього згоряння.

Нагадаємо, 15 лютого на азіатських торгах нафта еталонних марок почала дорожчати вперше з початку 2019 р.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram