Новини
10 Листопада 2021
604

В Україні втричі підвищили тарифи на пересадку серця та легень

У МОЗ підкреслили, що оновлені тарифи все одно будуть меншими за вартість аналогічних послуг за кордоном

Кабінет міністрів України (КМУ) ухвалив постанову, якою підвищуються тарифи на операції з трансплантації серця та легень, повідомили у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я.

Завдяки підвищенню тарифів українські медичні установи матимуть змогу покривати всі фактичні витрати на здійснення відповідних операцій, а також збільшити їх кількість і підвищити якість.

Так, послуга “Трансплантації серця/комплексу “серце-легені” або після перенесеної трансплантації серця/комплексу “серце-легені”, зокрема донорський етап” відтепер поділяється на дві окремі послуги: з трансплантації серця та трансплантації легень. Це зумовлено відмінностями станів, які потребують трансплантації, післяопераційних періодів, потреби у специфічній реабілітації тощо.

“Відбувається зростання тарифів на трансплантацію серця та легень утричі — до 2 млн грн та 2,7 млн ​​грн відповідно. Це обумовлено необхідністю покриття фактичних витрат постачальників послуг з трансплантації та складністю та високою вартістю посттрансплантаційного періоду у пацієнтів”, — йдеться у повідомленні.

При цьому, зазначили в МОЗ, оновлені тарифи все одно будуть меншими за вартість аналогічних послуг за кордоном. Так, раніше держава платила за операцію з трансплантації українцям серця та легень за кордоном (Білорусь) $110 тис. та $140 тис. відповідно.

У пресслужбі МОЗ зазначили, що операції з трансплантації в Україні виконуються коштом державного бюджету і є абсолютно безоплатними для пацієнтів.

“За 2020 рік в Україні було проведено 9 трансплантацій серця — це більше, ніж за всі попередні роки незалежності України, а у 2021 році (станом на 18 жовтня) — 22. Також цьогоріч вперше трансплантовано серце дитині та виконано першу пересадку легень від посмертного донора”, — розповіли у МОЗ.

Як писали раніше Investory News, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала перший глобальний звіт про використання штучного інтелекту (ШІ) в медицині та озвучила основні принципи під час його розробки. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram