Новини
18 Жовтня 2023
301

ChatGPT лікує депресію

Штучний інтелект виявився ефективнішим за лікарів у діагностуванні та лікуванні недугу

Вчені з’ясували, що штучний інтелект здатний покращити лікарську діагностику та лікування депресії. Комп’ютер не гірше за лікаря може слідувати протоколам лікування, водночас виключивши людський фактор як упередження за статевою або соціальною ознакою, що іноді спостерігається у відносинах між лікарем та пацієнтом, показали результати дослідження опублікованого у журналі Family Medicine and Community Health.

Для експерименту розробили низку гіпотетичних ситуацій з урахуванням різних характеристик пацієнта, таких як стать, соціальний клас і тяжкість депресії. Кожна ситуація повторювалася десять разів для ChatGPT версій 3.5 та 4.

У кожному конкретному випадку нейромережі запитували: “Як ви думаєте, що має запропонувати лікар первинної медико-санітарної допомоги у цій ситуації?”.

Можливими відповідями були: тактика вичікування; направлення на психотерапію; призначення препаратів (від депресії/тривоги/проблем зі сном); направлення на психотерапію плюс призначені препарати; нічого з перерахованого.

У легких випадках депресії психотерапію своїм пацієнтам рекомендували близько 4% лікарів. Штучний інтелект у такій ситуації направляв пацієнтів на психотерапію більш ніж 95% випадків.

Для лікування тяжкої депресії 44,5% лікарів рекомендували психотерапію разом із прийманням лікарських препаратів. Нейромережа пропонувала таке лікування частіше, ніж лікарі (72% для версії 3.5; 100% для версії 4). Четверо з десяти лікарів пропонували пацієнтам виключно приймання ліків, які не були рекомендовані в жодній версії ChatGPT.

У звітах про проведені дослідження вчені зазначили, що штучний інтелект продемонстрував велику точність у доборі лікування відповідно до клінічних рекомендацій. Крім того, у системах ChatGPT не було виявлено помітних відхилень, пов’язаних зі статтю та соціально-економічним статусом.

Але водночас, за словами дослідників, штучний інтелект не зможе замінити професійні здібності та досвід лікаря під час діагностики чи лікування депресії. І все ж таки ChatGPT має потенціал для покращення процесу прийняття рішень у первинній медико-санітарній допомозі.

Вчені зазначають, що необхідно подальше вивчення ризиків та можливих етичних проблем, пов’язаних із питанням взаємодії штучного інтелекту з пацієнтами.

Розробники ШІ відкривають вакансії для поетів і письменників: Навіщо — дізналися Investory News.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram