Новини
26 Грудня 2023
294

Деменцію та хворобу Альцгеймера діагностуватимуть за допомогою віртуальної реальності

Прорив здійснили дослідники Університетського коледжу Лондона

Традиційні паперові тести, винайдені ще у 1940-х, досі є одним із головних інструментів діагностики деменції. За відсутності об’єктивних маркерів лікарі зазвичай застосовують ряд різних тестів у поєднанні з призначенням аналізів і обстежень.

Дослідники Університетського коледжу Лондона вивчили можливість використання технологій віртуальної реальності для ранньої діагностики хвороби Альцгеймера ще до того, як вона переростає у важку форму деменції, пише BBC.

Відомо, що деменція, як захворювання, має дві складові. Це біологічний фактор, який можна визначити за аналізом крові, і когнітивний, що включає порушення розумових процесів, пам’яті та орієнтації в просторі.

На цей момент перед вченими стоїть завдання поєднати лабораторні дослідження з когнітивними тестами, які б дозволили поставити діагноз за роки до того, як у хворого розвинеться деменція. З погляду нейрології, вона, зважаючи на все, виникає у відділі мозку, який відповідає за орієнтацію у просторі.

“Ми спробували зробити процес діагностики максимально комфортним”, — розповіла Коко Ньютон, бакалавр, науковий співробітник Університетського коледжу Лондона. Надягнувши окуляри віртуальної реальності ви потрапляєте в простір, що являє собою природний ландшафт, де є поля, гори та сосни.

“Завдання полягає в тому, щоб переміщатися в просторі, слідуючи за зазначеними точками, а потім, коли ці точки зникнуть, знайти дорогу назад” — пояснює Андреа Кастегнаро, бакалавр, науковий співробітник.

На результати такого тесту не впливають знання мови, рівень освіти чи культурні особливості, тому що ми всі вміємо орієнтуватися на місцевості.

Старший науковий співробітник доктор наук Денніс Чан зазначив: “Саме ці відмінності зумовлюють певний рівень дискримінації при проведенні традиційних тестів. Тому ми замислилися над тим, щоб створити метод діагностики, який дає змогу виключити ці фактори”.

Також вчені працюють над створенням технологій, що дозволяють виявити хворобу на ранніх стадіях на основі аналізу крові. А останні дослідження, що проводилися в усьому світі, показали, що нові препарати здатні сповільнити наростання когнітивних порушень. Зазначимо, що це найбільші прориви у цій галузі за останні 20 років.

Попри те, що ці дослідження знаходяться на ранніх стадіях, є надія, що вже в недалекому майбутньому хвороба Альцгеймера перестане бути невиліковною.

Нагадаємо, Земля незабаром може стати недоступною для життя.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram