Новини
20 Жовтня 2023
294

Гендиректора Arrayit засудили на 8 років в’язниці та штраф у $24 мільйони

Бізнесмен обіцяв революцію в тестах на алергію та COVID-19

Фото: Pixabay

Генерального директора американської компанії Arrayit, що базується в Кремнієвій долині та спеціалізується на медичних тестуваннях, днями засудили до 8 років ув’язнення. Його звинуватили в шахрайстві та обмані інвесторів, які вклали гроші в технологію, яка за трьома краплями крові повинна була діагностувати алергії та COVID-19, пише Mctoday.

Здається, що 60-річний Марк Шена вирішив піти стопами відомої шахрайки Елізабет Холмс, яка вже відбуває 9-річний термін. Свого часу жінка обіцяла по краплі крові діагностувати сотню хвороб, проте технологія, яку вона нібито винайшла, виявилася мильною бульбашкою. Шена затримали минулого року після того, як його компанія виставила рахунок на $77 млн за шахрайські тести на COVID-19 та алергію, повідомили у Департаменті юстиції.

За словами прокурорів, Шена стверджував, що його компанія Arrayit Corporation мала єдину у світі лабораторію, яка пропонувала “революційну технологію мікрочіпів” для тестування на алергію та COVID-19 за допомогою одного і того ж зразка біоматеріалів.

Це була не єдина брехня чоловіка. Він також переконував інвесторів у тому, що входив до короткого списку номінантів на Нобелівську премію, і свідомо завищував ринкову капіталізацію своєї компанії. Так він стверджував, що Arrayit коштувала $4,5 млрд.

Але виявилося, що ще до початку пандемії, з 2018 до 2020 року, Шена та його команда проводили скринінг-тести на 120 алергенів зовсім не завдяки революційній технології. Насправді дослідження звичайними методами виконували лікарі, які отримували щедрі хабарі. Наступні 8 років Шена проведе за ґратами, також він має виплатити $24 млн відшкодування.

Ця справа справді дуже схожа на аферу Елізабет Холмс. Вона покинула Стенфордський університет у 2003 році, заснувала стартап Theranos та нібито винайшла технологію, яка могла сканувати сотні захворювань та інших проблем за допомогою кількох крапель крові.

За даними Комісії з цінних паперів США (SEC), її компанію на піку розвитку оцінювали у $9 млрд.

Холмс переконала увійти до ради директорів Theranos безліч впливових людей, у тому числі колишніх держсекретарів Генрі Кіссінджера та Джорджа Шульца, і виманила в інвесторів близько $750 млн.

Раніше Investory News писали, що Amazon запустила доставку рецептурних медикаментів за допомогою дронів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram