Новини
16 Січня 2020
884

США і Китай підписали першу частину торгової угоди

Угода включає докладні положення, що стосуються захисту патентів і боротьби з контрафактною продукцією

Фото : Saul Loeb/AFP

Президент США Дональд Трамп і віцепрем’єр Держради КНР Лю Хе підписали в середу угоду про першу фазу операції щодо врегулювання двосторонніх торговельних суперечок. Церемонія проходила в Білому домі, повідомляє Reuters.

Фаза 1. Як зазначили в Білому домі, перша фаза операції покликана надати безпеку інтелектуальній власності США, припинити примусову передачу технологій, значно розширити американський агросектор, усунути бар’єри для американського фінансового сектора, припинити валютну маніпуляцію з боку Китаю, відновити баланс в американо-китайських торгових відносинах, ефективно врегулювати двосторонні суперечки в торгівлі.

Обсяг торгової угоди, за словами Дональда Трампа, перевищить $200 млрд в цьому році та буде рости щорічно.

На церемонії був присутній весь фінансово-економічний блок американського уряду, зокрема міністри фінансів, торгівлі, сільського господарства і транспорту.

Крім того, в Східній кімнаті Білого дому перебували дочка президента США і його радник Іванка Трамп та її чоловік Джаред Кушнер.

Церемонію відвідали представники США і Китаю на торгових переговорах, члени Конгресу США, а також патріарх американської дипломатії Генрі Кіссінджер і мільярдер Шелдон Аделсон (ключовий спонсор республіканців), а також представники деяких найбільших американських компаній, зокрема Boeing, MasterCard, Visa, ConocoPhillips.

фото: Kevin Lamarque

Суть угоди. Під час церемонії представник США на торгових переговорах Роберт Лайтхайзер розповів, що угода включає докладні положення, що стосуються захисту патентів і боротьби з контрафактною продукцією.

Так, сторони домовилися про конфіскацію обладнання, що використовується для виробництва контрафакту.

Домовленості забороняють присвоєння комерційної таємниці. Згідно з документом, Пекіну заборонено застосовувати заходи стимулювання, які спонукають американські компанії передавати йому технології.

В угоді всі показники порівнюються з середнім значенням за 2017 р. Китай згоден збільшити закупівлі американської продукції на $32,9 млрд протягом першого року і на $44,8 млрд протягом другого року дії угоди.

Мова йде не тільки про сільськогосподарську продукцію, а й про інші американські товари. Так, у перший рік Китай закупить американську сільськогосподарську продукцію на $12,5 млрд, а в другий — на $19,5 млрд.

Придбання американських послуг має зрости на $12,8 млрд за перший рік і на $25,1 млрд за другий. Пекін також буде закуповувати більше американських енергоресурсів: на $18,5 млрд в першому році та на $33,9 млрд у другому.

В цілому в угоді міститься заклик до Китаю підвищити обсяг закупівель товарів і послуг протягом перших двох років на $200 млрд у порівнянні з 2017 р.

У зв’язку з цим Пекін оголосить про винятки з митних мит для китайських товарів. Крім того, як зазначається в угоді, американські компанії Visa, Mastercard і American Express отримують доступ до платіжного ринку Китаю.

Торкаючись скасування американських тарифів, представник США на торгових переговорах Роберт Лайтхайзер вказав, що їх зниження можливе буде тільки за підсумками другої фази операції. Крім того, угода набуває чинності через 30 днів після його підписання.

Глава Національної економічної ради Білого дому Лоуренс Кадлоу раніше заявив, що США збережуть мита на ряд товарів з Китаю, щоб переконатися в тому, що Пекін дотримуватиметься зобов’язань, визначених у першій фазі торгової угоди між країнами.

Фаза 2. Тепер Вашингтон і Пекін мають намір обговорити зняття решти мит. Раніше Роберт Лайтхайзер заявив, що США збережуть податки в розмірі 25% на китайські товари об’ємом близько $250 млрд поряд з 7,5% на товари обсягом $120 млрд.

Разом з тим Трамп відзначав, що скасування обмежень стане козирем у переговорах по другій фазі угоди. До того ж, американська адміністрація готова ввести нові мита в разі порушення Китаєм умов торгової угоди по її першій фазі.

Передбачено конкретний механізм реалізації, який буде регулюватися, в тому числі, й секретними документами.

За словами Трампа, переговори по другій фазі почнуться найближчим часом. Він також висловив бажання відвідати Китай в недалекому майбутньому.

Як пише агенція, переговори щодо торговельної угоди між США і Китаєм, які фактично з моменту приходу до влади Трампа у 2017 р. супроводжувалися масштабною торговельною війною, тримали в напрузі світову економіку і навіть привели до уповільнення темпів зростання світового ВВП.

Нагадаємо, Міністерство фінансів США скасувало своє серпневе рішення про визнання Китаю валютним маніпулятором. А ще у КНР відкриють доступ іноземним інвесторам на міжбанк.

Також, з 1 травня 2020 р. Китай вперше дозволить іноземним компаніям самостійно вести розвідку і видобуток нафти й газу в країні. Це зможуть зробити зареєстровані у країні фірми з чистими активами не менше $43 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram