Соцмережі
27 Липня 2022
691

Петро Чернишов: Актуальне про експорт зерна

Зерно з України

Нотатки диванного геополітика

Важлива тема зараз — як урятувати світ від голоду — і всі пишуть, що для цього треба обов’язково вивезти зерно, врожаю минулих років, яке накопичено в Україні. Інакше світ помре з голоду.

Світ точно не помре. Усі багаті країни отримають інфляцію на їжу близько 20-25% і точно її витримають (там люди на їжу в середньому витрачають 20% доходу — тож впораються з додатковими 4-5%). А зовсім бідним там допоможе їхня держава. Саме ці багаті країни допомагають Україні воювати та запроваджують санкції.

Проблеми можуть бути у бідних країнах Африки та Азії (Єгипет, Бангладеш, Конго, Танзанія, Індія тощо). Але чому Україна має їм допомагати? Вони всі взагалі не проти агресії Росії – і чудово спілкуються з Росією! І санкції жодні не запроваджували. І збираються там продовжувати купувати зброю — на це у них завжди гроші, до речі, є!

Коли всілякі експерти пишуть, що наше зерно треба продати, бо “Україна отримає багато грошей — аж 10 мільярдів доларів”. Я як, відомий диванний експерт скажу — отримає не Україна — а компанії власники зерна. Тому, що (як я гадаю) державного зерна немає в Україні. Тож Україна може отримати лише ПОДАТКИ з цих грошей. Або ухвалити закон, що всі доходи у валюті необхідно продавати в гривню — раніше, але давно — такий був.

Але я думаю, що власники зерна теж все це розуміють. І заведуть в Україну якраз стільки грошей, щоб показати невеликий прибуток. А решту залишать собі в офшорах. Не перший раз!

А ще я подумав – пишуть, що зерна аж 10 мільйонів тонн накопичилося. А це означає, що всі відразу не зможуть вивезти. І хтось пощастить перший — хтось другий — а хтось і номер 150-тидесятий. І ось питання: а хто ж вирішуватиме і ЯК вирішуватиме — хто буде на початку черги — а хто наприкінці? Прокляте питання — не дає спокійно жити — не можу знайти відповіді!

P.S. До речі, наступного року проблем дефіциту зерна взагалі не буде. Зробити його легко, якщо за рік до цього засіяти землю. Це не мікрочіпи! Тому місце України (і, можливо, росії) в експорті займуть Бразилія, Канада, США та інші.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram