Соцмережі
5 Червня 2020
834

Оксана Маркарова: Бюджетна матиматика

Механізми та способи зменшення дефіциту та виходу з програми кредитування МВФ

Кожен Бюджетний рік це:
+ доходи (податки і не податкові надходження)
– видатки (безпека і оборона, соціалка, освіта, медицина, держуправління, відсотки по кредитам)
= дефіцит (якщо видатки більші) або профіцит (якщо доходів більше)

Дефіцит покривається або запозиченнями (офіційні кредитори+ОВДП+ОЗДП) або приватизацією. Приватизація краще бо не збільшує відсотки.

Відповідно: люди які проти приватизації, мають або бути за запозичення або за зменшення видатків, або за збільшення доходів (тобто збільшення податків). Люди які проти запозичень, мають бути прихильниками приватизації або прихильниками зменшення видатків, або знову ж збільшення податків. Люди які за зменшення податків, мають бути за приватизацію, зменшення видатків і так далі .

Тобто чудові люди, які при збільшеному до 8% дефіциті, вимагають зменшити податки, дати пільги бізнесу, збільшувати пенсії/виплати людям, і при цьому проти приватизації і проти МВФ і кредиторів-спекулянтів» просто пропонують варіант, який навіть теоретично не можливий, причому неможливий не тільки в Україні, а й ніде в світі. Публічні фінанси, як і математика – наука точна.

Мій підхід в Мінфіні, який поділяли обидва міністра з якими я працювала(Natalie Jaresko і Alex Danylyuk), і який я втілювала як Міністр за всі 5 років був незмінним – кардинально зменшувати бюджетний дефіцит (і ми його зменшили до нижче 2%), покращувати адміністрування податків і зборів, зменшуючи податки, зменшувати видатки (ми зменшували декілька років поспіль перерозподіл податків через бюджет), отримати максимум пільгового довгострокового кредитування і кардинально прискорювати приватизацію.

Саме такі дії і постійне зменшення дефіциту та боргу, з подальшим виходом на профіцит, дадуть змогу Україні успішно випуститися колись з кредитних програм МВФ і не потребувати більше допомоги, бо ми будемо самодостатніми, а не просто знову напівдороги гордо «по-аргентинські» відмовитися від співпраці, коли ми ще не можемо собі це дозволити, і знову позбавити українців шансу на добробут.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram