Новини
5 Квітня 2024
133

Кількість проблемних кредитів в Україні скорочується

Майже всі вони були видані ще до початку повномасштабного вторгнення

Кількість та обсяг проблемних кредитів у банківській системі все зменшуються, проте ці показники безпосередньо залежать від перебігу бойових дій, військової допомоги від західних партнерів та економічного розвитку країни. Таку думку висловила директор управління ризиками “Глобус Банку” Олена Єрмолова, пише УНІАН.

За її словами, починаючи з літа 2022 обсяг проблемних кредитів системно знижується. При цьому, як вважає експерт, понад 90% проблемних кредитів — це кредити, видані ще до початку повномасштабного вторгнення, а їхні отримувачі з об’єктивних причин втратили можливість погашення саме через обставини війни.

“Існує прямий зв’язок між кількістю проблемних кредитів, обставинами війни, обсягом виданих кредитів до повномасштабного вторгнення і вже після відновлення кредитування. Однак є ще один важливий нюанс: у постійній зоні ризику перебувають позичальники з прифронтових територій, адже військовий фактор може суттєво позначитися на їхній здатності вчасно виплачувати кредити”, — сказала Єрмолова.

Банкір пояснила, що у лютому 2022 року Національний банк України дозволив банкам певний час не вважати проблемними кредити, за якими тимчасово припинилися виплати через повномасштабне вторгнення, крім того, банки отримали можливість надавати позичальникам кредитні канікули.

У 2023 році Національний банк не тільки повернув “довоєнні” вимоги, а й значно розширив перелік ознак визначення кредиту як непрацюючого. Тому статистично частка таких кредитів суттєво зросла, зазначила Єрмолова.

Прогнозуючи ситуацію навколо проблемних кредитів у банківському секторі, експерт зазначила, що для їх подальшого зменшення мають збігатися кілька важливих чинників: покращення економічної ситуації в країні, зростання фінансових можливостей громадян обслуговувати кредити, а також конкуренція фінустанов та запровадження лояльніших для позичальника банківських кредитних програм.

“Головним застереженням для будь-яких прогнозів є фактор війни, адже передбачити її перебіг та подальший вплив на економіку, соціальні та політичні обставини в країні дуже складно. Попри це, банківський сектор розраховує, що загальна ситуація буде більш-менш сприятливою не лише для поступового розвитку банківського кредитування, а й, відповідно, для зменшення проблемних кредитів”, — резюмувала Єрмолова.

Протягом квітня-червня ставки за цільовими банківськими кредитами для малого та середнього бізнесу без урахування пільгових державних програм можуть знизитися до 15-17% річних, прогнозувала директор департаменту малого та середнього бізнесу “Глобус Банку” Оксана Шульга.

За її словами, головним стимулом для покращення умов кредитування є поступове зниження облікової ставки.

У березні Нацбанк знизив облікову ставку із 15% до 14,5%. Цьому сприяло подальше уповільнення інфляції, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, а також позитивні зрушення щодо отримання зовнішньої допомоги.

Як писали раніше Investory News, у лютому значно зменшилися обсяги грошових переказів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram