Новини
21 Вересня 2020
959

На дні океану: Дата-центр Microsoft успішно пропрацював на глибині 35 метрів

Центр повністю неушкоджений, лише вкритий морським непотрібом

Фото: Simon Douglas

Компанія Microsoft заявила про успіх свого проекту Project Natick. Підводний дата-центр Microsoft на Північних островах вдруге піднявся з глибини океану, про що повідомила компанія 14 вересня. На подив компанії центр повністю неушкоджений, за винятком того, що він покритий водоростями, черепашками та анемонами розміром з диню.

Центр обробки даних, який Microsoft опустила на глибину 35 м біля узбережжя Оркнейських островів у Шотландії у 2018 р., нагадує великий герметичний паливний бак.

Фото: Jonathan Banks

Всередині станції знаходяться 864 сервери із загальною інфраструктурою зберігання та охолодження 27,6 петабайта даних.

Всі системи витримали випробування в інертній атмосфері, а саму капсулу піддавали впливу штучних приливних течій зі швидкістю 14 км на годину і 18-кілометровим хвилям у симуляції штормів.

Фото: Jonathan Banks

Microsoft стверджувала, що обладнання працює краще, ніж наземні системи. Проект підтверджує гіпотезу про те, що морське дно краще для серверних ферм. У звичайних наземних дата-центрах сервери при роботі дуже нагріваються і вимагають дорогих систем кондиціонування.

У надводнім середовищі обладнання може бути пошкоджено через корозію, яка виникає в результаті впливу кисню й вологості, постійних змін температури та фізичного руху під час обслуговування.

Фото: Jonathan Banks

Поміщення центрів обробки даних під воду може також забезпечити ближче розташування до клієнтів тобто, скоротить час обробки запитів (за оцінкою компанії, майже половина населення світу живе у межах 100 км від узбережжя) і, очевидно, значно спростити охолодження. Та й будувати такі дата-центри можна швидше: за 90 днів замість декількох років.

Очевидний мінус цього рішення: такі дата-центри неможливо обслуговувати у звичайному режимі, тому вони повинні бути дуже надійними.

На наступному етапі проекту компанія планує продемонструвати простоту вилучення та переробки капсули.

Як писали раніше Investory News, американська Microsoft Corp створила коаліцію Transform to Net Zero спільно з Mercedes-Benz, Nike Inc, Starbucks Corp, Unilever, Danone, A.P. Moeller-Maersk, Natura&Co. і Wipro, щоб допомоги світовому бізнесу скоротити шкідливі викиди.

Такж, видання дізналося про гаджети-новинки, які вийдуть у кінці 2020 р., серед яких і Microsoft Xbox Series X.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram