Драйв
16 Вересня 2020
2 632

Прем’єри осені: iPhone 12, PlayStation 5, Xbox X

Investory News дізналися про гаджети-новинки, які вийдуть у кінці 2020 року

Sony PlayStation 5

Приставка, яка планується надійти у продаж у листопаді, буде підтримувати відеоігри з роздільною здатністю 4K Ultra HD (3840х 2160 пікселів).

Користувачам будуть доступні всі ігри для двох попередніх версій — PlayStation 4 і PlayStation 4 Pro. Ще понад 100 нових ігор випустять спеціально для нової моделі.

Накопичувач SSD зі швидкістю 5,5 ГБ/с (майже у два рази більше, ніж у Xbox). Продуктивність — 10,28 терафлопс (трильйонів операцій у секунду). Це означає високу деталізацію гри та персонажів, швидкий запуск і відгук на команди.

Передзамовлення на нові моделі вже запущений, але поки що тільки для жителів США і за спеціальними запрошеннями. Їх будуть розсилати тільки тим гравцям, які вже активно проявили себе в іграх для PS4. При цьому запрошення не гарантує покупку, а всього лише місце у черзі.

Головна технологічна фішка — адаптер для найсучаснішого стандарту бездротового зв’язку Wi-Fi 6 (при цьому у попередньої моделі спочатку був Wi-Fi 4). Також всередині буде модуль Bluetooth 5.1. Це забезпечить максимальну швидкість передачі даних між усіма пристроями.

На додаток до PlayStation 5 обіцяють безліч сумісних VR-аксесуарів: подвійну станцію для зарядки ігрових контролерів, бездротові навушники Pulse 3D, пульт ДУ, веб-камеру для захоплення зображення в HD, а до кінця року — другу, бездротову версію шолома PS VR.

Але найцікавіше — це технологія розпізнавання осіб — телеметрія. Її застосують для того, щоб приставка могла “впізнавати” нових гравців. Sony вже отримала патент на технологію та опублікувала його.

Ця опція не дозволить гравцям анонімно перемикати профілі на одному й тому ж пристрої вручну. Тобто “читерський” (шахрайський) хід з передачею приставки більш досвідченому користувачеві, щоб той пройшов за тебе складний рівень, більше не пройде.

Прогнозована ціна: $399 за звичайну приставку та $499 — за версію з Blu-ray.

Microsoft Xbox Series X

Головний конкурент PS вже приготував удар у відповідь. І, на думку деяких інсайдерів, по-справжньому нищівний.

Ігри будуть доступні не тільки в Full HD, але і в 4К і 8К — спеціально для власників великих телевізорів з відмінною роздільною здатністю.

Сумісність з іграми під всі чотири покоління приставок: Xbox One, Xbox 360 та Xbox. До того ж при переході на нову модель збережуться не тільки всі ігри, але й пройдені рівні з персонажами. Також аксесуари від Series X будуть сумісні з Xbox One.

До виходу моделі, який планується в листопаді, вже підготували тисячі ігор, з них понад 100 оптимізують спеціально під Series X: зокрема суперхіти Assassin’s Creed Valhalla, Dirt 5, Gears Tactics, Watch Dogs: Legion, The Medium, Scorn, Tetris Effect: Connected, а також — вдосконалені версії Destiny 2 і Forza Horizon 4.

Продуктивність приставки складе 12 терафлопс, що на 14% більше, ніж у PS. Швидкість SSD нижче, ніж у PS5: 2,8 ГБ/с. Проте Xbox працює стабільніше й тихіше, не розганяючись і не перегріваючись.

Усередині нової Xbox — суперпотужний гібридний процесор від AMD з вісьмома ядрами та 15,3 млрд транзисторів. Імовірно, частина ядер на ньому буде виділена спеціально для того, щоб прискорити машинне навчання приставки.

Прогнозована ціна: від $499 до $599.

iPhone 12

У серії представлять чотири моделі — iPhone 12, iPhone 12 Max, iPhone 12 Pro та iPhone 12 Pro Max, з діагоналями від 5,4 до 6,7 ”, які будуть презентовані у жовтні. Батарея при максимальному завантаженні буде працювати до 6 год. — на 2 год. довше, ніж у iPhone 11 Pro.

Камера на 16 Мп, що дуже небагато, навіть у порівнянні з дешевими китайськими конкурентами. Зате є 64-мегапіксельний сенсор світла і 5-кратний зум.

Все це — в комплекті зі світлосильними ширококутними та надширококутними об’єктивами та подвійною оптичною стабілізацією HDR-дисплея з частотою оновлення 120 Гц і підтримкою ProMotion, яку вже використовують в iPad.

Ця технологія дозволяє автоматично регулювати частоту зміни зображення в залежності від руху в кадрі. Також є підтримка Slo-mo відео з роздільною здатністю 4К.

З чуток, всередині iPhone 12 Pro Max буде 6-ядерний процесор А14 нового покоління. Попередні тести показали, що з продуктивності він обганяє найпотужнішу мобільну платформу Qualcomm.

Як і iPad Pro 2020 року, нові iPhone оснастять сканером LiDAR — такі використовують у безпілотниках, щоб розпізнавати об’єкти на дорозі. Коротко кажучи: сканер вимірює, скільки буде потрібно часу пучку лазера на відбиття від тих, що стоять перед камерою об’єктів, і складає 3D-карту об’єктів навколо.

Він потрібен, перш за все, для побудови об’ємного зображення при роботі в доповненій реальності. Face ID розпізнає обличчя на відстані до 60 см, а LiDAR — до 5 м. Він складає об’ємну карту приміщення або ландшафту, тобто не розпізнає деталі на зразок волосся або вух, зате дозволить точно накласти AR-об’єкти на реальні. Інструмент буде особливо корисний дизайнерам і архітекторам, студентам і професорам, працівникам музеїв та екскурсоводам.

За словами Apple, саме таку технологію буде використовувати NASA у своїй місії з відправки людей на Марс. Не всі згодні з тим, що LiDAR так вже необхідний в смартфоні. Але на AR Apple покладає особливі надії та, схоже, буде розвивати технологію у всіх пристроях.

Прогнозована ціна: від $1 099 до $1 199. При цьому зарядку і навушники тепер потрібно буде купувати окремо. Apple пояснила це “боротьбою за екологію”, але видання TrendForce вважає, що причина — в подорожчанні комплектуючих, зокрема через підтримку 5G.

AR от Apple

І на завершення — про інновації, які можна побачити вже у наступному році. Bloomberg з’ясував, що Apple додасть AR-технології в iPhone, iPad і сервіс Apple TV +. Як вважають в агенції, компанія таким чином намагається утримати передплатників і підготувати їх до випуску своєї ж VR-гарнітури.

Це буде виглядати наступним чином: герої кіно та серіалів нібито будуть показуватися на смартфоні або планшеті на фоні реального оточення користувача — прямо у квартирі, на вулиці або в метро.

Раніше Apple анонсувала іншу очікувану новинку — окуляри доповненої реальності (вийдуть у 2022-2023 роки), які вирішили випускати замість шолома. Схоже, компанія взяла фокус на продукти з AR, використовуючи технологію як головнуа конкурентну перевагау.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram