Новини
4 Серпня 2021
429

Мінекономіки: За результатами першого півріччя очікується зростання ВВП на 1%

За словами Олексія Любченка, позитивною тенденцією є темпи зростання заробітної плати

За результатами січня-червня 2021 року очікується зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України на 1%. Про це розповів перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Олексій Любченко під час онлайн-зустрічі з членами Європейської Бізнес Асоціації, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“Під час зустрічі стало відомо, що в першому кварталі цього року було зафіксовано падіння ВВП на 2,2% проти першого кварталу 2020 року. Але протягом другого кварталу ситуацію вдалося виправити й за результатами першого півріччя очікується зростання ВВП на 1%”, — йдеться у повідомленні.

Також позитивною тенденцією є темпи зростання заробітної плати, що вдвічі перевищує темпи зростання споживчих цін.

Любченко зазначив, що держава зосереджує свої можливості на стимулюванні економіки в тих точках зростання, які сьогодні прораховані.

“На цей час відбувається ряд консультацій з галузевими організаціями, асоціаціями з пошуку діючих виробництв, які держава може підтримати різними способами. Це може бути підтримка за механізмом інвестиційних нянь, розвиток інвестиційних парків, податкові пільги та безліч різних механізмів”, — повідомив Любченко.

За його словами, такі заходи сприятимуть зростанню ВВП до 4% вже цьогоріч та збільшення зайнятості.

Під час зустрічі перший віцепрем’єр-міністр відзначив позитивну тенденцію, збільшення зайнятості в найбільш ризикованих галузях з точки зору легального працевлаштування — сільському господарстві та будівництві. За перше півріччя цього року ці сфери показали збільшення офіційних повідомлень роботодавців про прийняття на роботу на 20%.

“Це дуже позитивний сигнал, реакція бізнесу і суспільства на процеси, що відбуваються в країні. Адже легальна зайнятість породжує відповідальність у вигляді соціальних внесків, пенсійного забезпечення та соціального захисту”, — зазначив Любченко.

Згідно з прогнозами НБУ, у 2021 році споживча інфляція становитиме 9,6% та повернеться до цілі 5% у другому півріччі 2022 року. Економіка України за підсумками поточного року зросте на 3,8%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram