Новини
30 Липня 2021
613

НБУ: Економіка зростатиме сталими темпами — близько 4% на рік

Тим часом інфляція сповільнюватиметься аж наприкінці 2021 року 

У 2021 році споживча інфляція становитиме 9,6% та повернеться до цілі 5% у другому півріччі 2022 року. Економіка України за підсумками поточного року зросте на 3,8%. Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті НБУ за липень 2021 року.

“Національний банк очікує, що інфляція сягне піку восени цього року на фоні високих світових цін, подальшого відновлення внутрішнього попиту та низької бази порівняння, після чого почне знижуватися”, — йдеться у повідомленні.

Так, наприкінці 2021 року показник становитиме 9,6%, а в другій половині 2022 року — повернеться до цілі 5%. Як зазначають у НБУ, цьому сприятимуть посилення монетарної політики, високі врожаї, корекція світових цін на сировинні товари та вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року.

Також наголошується, що 2021 року ВВП України зросте на 3,8%. Основним драйвером стане приватне споживання, що підвищиться на 8%.

“Цей чинник разом зі сприятливими умовами зовнішньої торгівлі компенсують втрати економіки через посилення карантину взимку й навесні та дію інших тимчасових факторів. Поширення вакцинації надасть змогу швидше відновитися найбільш постраждалому від карантину сектору послуг та пасажирських перевезень. Економічна активність також пожвавиться внаслідок високого зовнішнього попиту. Сприятливі умови торгівлі дадуть змогу покращити фінансовий стан експортерів і відновити інвестиційну активність”, — запевняють у НБУ.

У 2022-2023 роках економіка України зростатиме на близько 4% щороку. Крім високого приватного споживання, цьому сприятимуть значний попит на товари українського експорту, а також пожвавлення інвестиційної діяльності підприємств завдяки кращим фінансовим результатам та активізації кредитування.

Що стосується безробіття, то у середньому показник цього року знизиться до 9,1%, а у 2022-му — наблизиться до природного рівня (8,5%). Підвищення соціальних стандартів і подальше пожвавлення економіки підтримуватиме збільшення доходів громадян. Номінальна зарплата у 2021 році зросте на 18,8% і на 10,8% наступного, а реальна — на 8,7% і на 3,9% відповідно.

Нагадаємо, у травні Нацбанк пояснив сповільнення інфляції до 8,4%.

Раніше Investory News писали, що НБУ очікує підвищення облікової ставки з 8% до 8,5% у 2021 році та зниження її до 6,5% до кінця 2022 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram