Новини
11 Травня 2021
648

Нацбанк пояснив сповільнення інфляції до 8,4%

Споживча інфляція сповільнилася, а базова — пришвидшилася

У квітні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,4% (з 8,5% у березні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,7%, повідомляє пресслужба Національного банку України (НБУ).

Згідно з даними Інфляційного звіту за квітень 2021 року, споживча інфляція виявилася нижчою за траєкторію прогнозу. “Це передусім пов’язано зі сповільненням зростання цін на сирі продукти харчування. Натомість фундаментальний інфляційний тиск, що вимірюється показником базової інфляції, посилювався під впливом стійкого попиту та зростання виробничих витрат”, — йдеться у повідомленні.

Натомість фундаментальний інфляційний тиск, що вимірюється показником базової інфляції, посилювався під впливом стійкого попиту та зростання виробничих витрат.

Базова інфляція пришвидшилася до 6,3% р/р (із 5,9% р/р у березні).

Унаслідок подальшого підвищення світових цін на продовольство, передусім на соняшникову олію, стрімко прискорилося подорожчання оброблених продовольчих товарів (до 10,0% р/р). Збільшення вартості сировини (борошна, олії та цукру) разом зі зростанням витрат на енергію сприяли підвищенню цін на майонез, маргарин, спред, хліб і борошняні вироби. Дорожчало вершкове масло, сир, кондитерські вироби та безалкогольні напої.

Темпи зростання вартості послуг також збільшилися (до 7,8% р/р). А темпи зростання цін на непродовольчі товари знизилися (до 1,0% р/р). Це зумовлювалося вичерпанням ефектів минулорічного послаблення гривні, а також посиленням карантинних обмежень у більшості регіонів.

Сповільнилося, зокрема, подорожчання фармацевтичної продукції, автомобілів та побутової техніки. Крім того, нижчими, ніж торік, залишалися ціни на товари для особистого догляду, іграшки, побутові товари, комп’ютерну техніку, одяг і взуття.

Надалі дорожчав газ, гаряча вода та опалення передусім через низьку базу порівняння. Внаслідок підвищення витрат на паливо та оплату праці, а також посилення карантину збільшилася вартість автомобільних і залізничних перевезень. Водночас завдяки розширенню пропозиції повільніше дорожчали тютюнові вироби.

Тим часом, зростання вартості палива підтримувало підвищення світових цін на нафту, а також збереження високого попиту з боку населення.

“Попри нижчу, ніж очікувалося, інфляцію в квітні, НБУ очікує на збереження значного інфляційного тиску впродовж наступних місяців з огляду на стійкий споживчий попит, а також високі світові ціни, зокрема на енергоносії та продовольство”, — зазначають у Нацбанку.

Згідно з прогнозом регулятора інфляція почне сповільнюватися восени 2021 року й повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 в.п. у першому півріччі 2022 року.

Як писали раніше Investory News, Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку на 1 в.п. до 7,5% річних.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram