Країна
10 Травня 2023
2 090

Мексика: Американський оазис кактусів, вулканів і таксі

Країна мистецтв і відьмацтва

Мексика — північноамериканська країна, що розташована на південь від США, північний край регіону Латинської Америки. Її загальна площа 1 964 375 км² (14-те місце у світі, 3-тє на континенті).

Межує з трьома країнами: на півночі — зі США, на південному сході — з Белізом та Гватемалою. Загальна довжина державного кордону — 4389 км.

Мексика омивається на заході Тихим океаном, на південному сході Карибським морем та на сході Мексиканською затокою Атлантичного океану.

Морське узбережжя простягається на 9330 км.

Найвища точка — вулкан Орисаба (5675 м). Найнижча точка — озеро Лагуна-Салада (-10 м).

Державний прапор Мексики складається з трьох вертикальних смуг: зелена означає надію, біла — єдність, чистоту та червона — кров національних героїв. В середині, на білій смузі, зображений золотий орел, який клює змію.

Слово “Мексика” (“Мехіко” в іспанській вимові) означає “у пупі Місяця” — від слів ацтекської мови науатль “Metztli” — “Місяць” та “xictli” — “пуп”.

Офіційна назва країни — Сполучені Мексиканські Штати: Estados Unidos Mexicanos. Мексика складається з 31 штату та столиці Мехіко. Це Федеративн Республіка.

Мехіко стоїть на руїнах великого міста ацтеків — Теночтітлан. Столиця з населенням понад 21 млн осіб є найбільшим іспаномовним містом планети, центром федерального округу Дістрито-Федераль та найбільшим містом Мексики.

У Мехіко можна відвідати 10 археологічних парків: такої їхньої кількості немає в жодному столичному місті світу.

Сучасні мексиканці є унікальною сумішшю нащадків багатьох цивілізацій: ольмеків, запотеків, тольтеків, майя, ацтеків, інків, французів, іспанців та африканців.

Згідно з даними 2020 року, Мексика, в якій проживає 127,6 млн осіб, посідає 10 місце у списку найбільш густонаселених країн.

Це індустріально-аграрна країна. Основні галузі економіки: харчова, тютюнова, хімічна, сталеплавильна, нафтова, гірнича, текстильна та легка промисловість, моторобудівна, туризм.

Країна одна з найбільших світових експортерів нафти, водночас у самій країні нафтопереробка розвинена досить слабо.

Мексика, найбільший виробник срібла.

Об’єм ВВП країни у 2021 році становив $1273 млрд. ВВП на душу населення — $9525.

Рівень інфляції у 2023 році становить 6,85%.

Мінімальна заробітна плата у березні 2023 року становила 244,45 $/місяць, у той час, як рівень безробіття становить 2,4% за той самий період. Рівень зайнятості населення становить 97,61%.

Офіційною валютою країни є мексиканський песо. На сьогодні один долар США вартує 17,75 песо.

Мексика є членом Організації Об’єднаних Націй, Світової організації торгівлі, G8 + 5, Великої двадцятки, і торгового блоку Тихоокеанського альянсу.

Цікаві факти:

• Коли іспанський конкістадор Ернан Кортес прибув до мексиканських берегів, його прийняли як бога і піднесли йому священний напій какао.

• Мексика була під владою колоністів близько 300 років. Боротьбу за незалежність країни очолив священик, на ім’я Батько Ідальго, якого вважають батьком сучасної Мексики.

• Межа між Мексикою та США — друга за довжиною у світі (після кордону між США та Канадою). Її довжина становить 3201 км. Ця межа є найчастіше перетинаючою у світі. Легально її перетинають 350 млн осіб та близько 5 млн автомобілів на рік. Нелегально — близько 0,5 млн. Американо-мексиканська стіна висотою 4-5 м перекриває приблизно третину протяжності кордону.

• Мексиканці, які щомісяця проживають у США, відправляють своїм родичам до Мексики близько $2 млрд. Ці надходження становлять близько 3% мексиканської економіки.

• Столиця Мехіко, розташована в котловані, оточеному вулканами. Два найвідоміших з них — Попокатепетль і Істаксіуатль.

• У Мексиці розташований найменший у світі вулкан. Знаходиться він у місті Пуебла і називається Куескомате. Його висота — всього близько 13 м, на сьогодні він не активний.

• Округ Мехіко — це друга за густотою населення зона світу, він поступається тільки японському Токіо. Тут найбільше у світі споживають питну воду.

• У Мексиці знаходиться другий у світі за протяжністю бар’єрний риф після Великого бар’єрного рифу. Мезоамериканський Бар’єрний риф, або Великий риф майя, простягається більш ніж на 1126 км.

• Понад 77% кактусів, що виростають у Мексиці, — ендеміки. Це означає, що таких більше не знайти в жодному іншому регіоні нашої планети.

• Своєю появою текіла — алкогольний символ Мексики — завдячує конкістадорам. Назву цей міцний напій із соку блакитної агави отримав на честь іспанського поселення Текіла, заснованого капітаном Христофором де Окате у 1530 році. Текілу виробляють лише у Мексиці. І лише на території п’яти штатів: Халіско, Гуанахуато, Мічоакан, Наяріт і Тамауліапс.

• Найбільш споживаний напій мексиканцями — не текіла, а кока-кола.

• Найбільшою пірамідою у світі є Велика піраміда Чолули (або Чолула). Вона ж вважається найбільшою пам’яткою з будь-коли побудованих у світі. Її висота від основи становить 66 метрів. Розмір основи — 450х450 м. А ось піраміду Чичен-Іцу назвали одним із нових Семи чудес світу.

• Мехіко — місто з найбільшою кількістю музеїв у світі. Замок Чапультепек, який розташований тут і був колись резиденцією губернаторів, — єдиний замок, побудований на всьому Американському континенті.

• У країні митці можуть сплачувати податки своїми творами.

• Мексика посідає перше місце в Америці та 7-ме у світі за кількістю об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 26 об’єктів Мексики увійшли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО .

• Мексиканська кухня також визнана Світовою спадщиною. Мексика подарувала світові шоколад, чилі та кукурудзу.

• Саме на території цієї країни був винайдений шоколад. Правда, самої Мексики тоді ще не існувало.

• Кажуть, що мексиканські наркокартелі заробляють понад $150 млн на рік на вирощуванні та продажі авокадо.

• Півострів Юкатан описується з часів конкісти. Іспанець запитав у індіанця, як називають це місце, і почув відповідь — “Юкатан”. Але він поняття не мав, що тубілець відповів йому: “Я вас не розумію”.

• Біля берегів Юкатану знаходиться найбільший у світі музей підводних фігур.

• Мексикою курсують близько 60 тис. таксі. Це світовий рекорд.

• Мексика посідає четверте місце у світі з біологічного розмаїття. На її території можна виявити понад 200 тис. різних видів, що за різними даними становить від 10 до 12 % живих істот, відомих світу. Тут же представлені п’ять видів клімату і 9 із 11 типів екосистем. Мексика тримає першість за кількістю рептилій, на її території мешкають — 707 видів, і посідає друге місце по ссавцях (491 вид), четверте по земноводним (282 види) та рослин (26 тис. видів).

• Шоло, або Шолоітцкуінтлі, — порода собак, відома як Мексиканський голий собака, її батьківщина — Мексика. Вік породи — понад три тисячі років. Стародавні жителі Мексики високо цінували м’ясо цих тварин, вважаючи їх чистим.

• Породу собак чихуахуа названо так на честь штату Чіуауа. Її вперше відкрили саме у цьому штаті у середині XIX ст.

• Метеорит, який став причиною вимирання динозаврів 65 млн років тому, впав в місці, де зараз розташоване місто Чиксулуб — на узбережжі півострова Юкатан.

• На південному сході країни розташоване місто Катемако — світова столиця чаклунів та відьом. Один раз на рік тут відзначається Ніч Відьом, і на свято з’їжджаються люди з усього світу.

• На початку листопада у Мексиці святкують унікальне свято: День мертвих. Мексиканці вірять, що на це свято душі померлих родичів повертаються додому. З нагоди урочистостей проходить карнавал, учасники якого прикрашають усе навколо тематичною атрибутикою та розмальовують обличчя черепами.

Джерело: tsn, tut-cikavo, faktypro, vokrugsveta, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram