Країна
20 Грудня 2023
1 034

Мадагаскар: Найбільший острів-країна світу

Держава ендеміків, унікальних спецій та найкращих сапфірів

Мадагаскар — велика острівна держава в Індійському океані, біля південно-східного узбережжя Африки.

Вона вважається найбільшою країною серед тих, що займають один острів. ЇЇ площа становить понад 587 тис. км². Це як дві Великі Британії або п’ять Ісландій. Довжина острова — близько 1600 км, ширина — понад 600 км. Найвища точка — згаслий вулкан Марумукутру (2876 м), берегова лінія сягає майже 5 тис.км.

Географія Мадагаскару дуже різноманітна. Тут є і прибережні рівнини, і плато та гори. Унікальною особливістю є наявність цинги — це вапнякові скельні утворення, суцільно поцятковані вертикальними бороздами, схожі на кам’ний ліс.

У перекладі назва країни означає “край землі”. Пов’язано це з тим, що індійські племена, які першими заселили цю територію, вважали, що нічого далі, крім океану, немає.

Також Мадагаскар часто називають “Червоним островом” через колір його ґрунту.

На острові є два сезони: сухий, прохолодніший сезон триває з травня по жовтень, а спекотний, дощовий сезон триває з листопада по квітень.

Населення країни понад 28,2 млн осіб. Основна частина — малагасійці. Це корінний народ Мадагаскару.

Державна мова – малагасійська та французька. Довгий час Мадагаскар був колонією Франції, тому сьогодні французька мова є другою державною. Нею володіють майже всі, але у спілкуванні використовують досить рідко.

Жителі Мадагаскару глибоко релігійні люди. Офіційно більшість із них християни, але тут досі поширений культ предків. Наприклад, найбільший страх тамтешніх людей — що їх не поховають у сімейному склепі.

За формою правління Мадагаскар — президентська республіка.

Столиця країни — місто Антананаріву. Воно розташоване в центральній частині острова на висоті 1240-1470 м над рівнем моря. Населення, за даними 2021 року, — 2,6 млн осіб. Місто є великим залізничним та автомобільним вузлом. Також в Антананаріву знаходиться міжнародний аеропорт Івату.

Національна валюта країни — аріарі. Мадагаскар та Мавританія є останніми країнами світу, які не використовують десяткову валюту. Мадагаскарські аріарі дорівнюють п’яти іраймбіланьям.

ВВП країни на 2022 рік — $14,95 млрд, ВВП на душу населення — $454.

Інфляція на липень 2023 року становила 9,5%.

Рівень безробіття у 2022 році становив 2,1%.

Основними джерелами зростання економіки є туризм, експорт товарів текстильної та легкої промисловості, експорт продуктів сільського господарства та експорт корисних копалин.

Завдяки унікальній фауні острова біотуризм приваблює дедалі більшу кількість людей із різних куточків планети.

Основними галузями економіки Мадагаскару є сільське господарство, рибальство, вирощування прянощів та спецій на експорт. Основними продуктами експорту є кава, бурбонська ваніль (Мадагаскар є найбільшим виробником у світі), порошок какао, цукор, рис, тапіока, бобові, банани та арахіс.

Серед природних копалин в основному видобувають кам’яне вугілля, ільменіт та нікель на експорт. На півдні республіки є два великі нафтові родовища. Також на острові видобувають найякісніші сапфіри у світі.

Країна має зони вільної торгівлі, які розташовані біля Антананаріву та Анцирабе.

Цікаві факти:

• Вчені вважають, що Мадагаскар — перший на землі острів. Він мільйони років тому відколовся від суперконтиненту Гондвани. І хоча зараз територіально країну відносять до Африки, але спочатку вона була наближена до Індії.

• Мадагаскар є 4-м за величиною островом у світі. Лише Борнео, Нова Гвінея та Гренландія більші.

• Через біологічне різноманіття країну також називають 8-мим континентом світу.

• Перші жителі острова були не з Африки, вони були азійцями та вихідцями з Борнео.

• Острів був однією з останніх земель у світі, які були колонізовані.

• Країна отримала незалежність від Франції у 1960 році.

• Малагасійці цікаво ставляться до часу. Якщо ви запитаєте, скільки триватиме, наприклад, дорога до пункту призначення, можете почути: “Скільки вариться рис”. Тут вимірюють усе не годинами, а процесами.

• Понад 90% дикої природи країни, ніде більше не зустрічається на Землі — це результат того, що острів відколовся від Індійського півострова близько 88 млн років тому і дозволив багатьом видам значною мірою розвиватися в ізоляції.

• Мадагаскар є домівкою для лемурів. На 2012 рік їх налічувалося 103 різні види та підвиди, причому багато з цих видів класифікуються як під загрозою зникнення або рідкісні.

• 3-й за величиною кораловий риф у світі розташований біля південно-західного узбережжя Мадагаскару.
Найбільші ж хижаки острова — ямки. У них тіло кішки та ніс, як у собак. Тому вони виглядають як справжні “котопси”.

• Комаха, відома як Мадагаскарський Тарган, що шипить, зустрічається тільки на тут.

• Хамелеони можна знайти на всьому острові. На Мадагаскарі мешкає близько 60 видів та майже половина хамелеонів світу.

• На острові Мадагаскар можна знайти близько 150 видів пальм.

• Загалом на острові можна побачити 15 тис. видів рослин.

• Країна має 20 національних парків, які внесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

• Приблизно 80% лісових площ країни втрачено, через розселення людей.

• Багато рослин Мадагаскару використовуються в лікувальних цілях. Препарати для лікування лейкемії, хвороби Ходжкіна та інших видів раку виготовляються з квітки барвінку на Мадагаскарі.

• Європейські пірати та торговці зупинялися на Мадагаскарі у 1700-х та 1800-х роках, і навіть ходять чутки, що тут було засновано піратську націю, відому як Ліберталію. Мадагаскар має піратські цвинтарі.

• Жителі Мадагаскару мають духовні переконання, що живі піклуються про мертвих, а мертві також піклуються про живих. Мешканці Мадагаскару часто будують дорогі гробниці для мертвих і навіть ховають своїх близьких з коштовностями та дорогоцінними металами.

• Жителі Мадагаскару дуже забобонні люди. Вони вірять у сотні прикмет та дотримуються незрозумілих для європейців правил. Наприклад, у деяких частинах острова сини не мають права голитися, доки їхні батьки живі. Ще одна цікава традиція стосується привітання. Тут не заведено тиснути руки. Натомість люди труться щоками чи носами (все залежить від того, наскільки вони близькі між собою).

• У цій країні традиційно укладаються шлюби за домовленістю в обмін на гроші чи худобу.

• У будинках мадагаскарців багато павутиння. З нього деякі жінки роблять тканину. В одному з музеїв США ви можете побачити таке полотно розміром 3 м².

• Популярним ремеслом у країні є різьблення по дереву, і його можна побачити у різьблених скульптурах, поручнях сходів, меблях та товарах домашнього господарства.

• Національний вид спорту Мадагаскару — регбі. Також тут існує особливий вид рукопашного бою Морайнгі.

• Кухня на острові дуже гостра та насичена. Більшість страв готуються з рису, як і в Індії. До нього додають овочі, морепродукти, м’ясо та дуже багато спецій. Також тут люблять сир, тому він є у багатьох місцевих рецептах.

• Найпопулярніший напій на Мадагаскарі рановола. Його роблять з води, яка використовується, щоб приготувати рис.

• На виноградниках Мадагаскару створюється малагасійське вино. Це столове вино доступне у червоних, білих та сірих сортах.

• На Мадагаскарі не заведено залишати чайові.

Джерело: obozrevatel, marison, wildmadagascar, take-profit, asiatourgroup, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram