Країна
14 Січня 2022
5 442

ПАР: Світовий лідер з видобутку діамантів та золота

Найбільш високорозвинена країна Африки

На фото: Столова гора

Південна Африканська Республіка — це країна, яка розташована на півдні африканського континенту. На півночі вона межує з Намібією, Ботсваною та Зімбабве, на північному сході — з Мозамбіком та Есватині. Країна омивається двома океанами — Атлантичним та Індійським.

Саме тут можна побачити хмарочоси та інноваційні технології у поєднанні з безмежними білими пляжами, синіми океанськими водами та степами з дикими тваринами.

В державі три столиці: Преторія (адміністративна), Кейптаун (законодавча) та Блумфонтейн (судова). Проте у Конституції Південної Африки вказано лише одне місто — Кейптаун, де засідає Парламент.

У країні є унітарний парламентський конституційний республіканський уряд із президентом та заступником президента.

ПАР має площу 1221038 км² і за цим показником посідає 24-е місце у світі. Населення становить 54 956 900 осіб, що робить її 25-ю за чисельністю населення країною у світі.

Державний статус тут мають цілих 11 мов, за цим параметром ПАР стоїть на третьому місці у світі, поступаючись лише Індії та Болівії. Більшість місцевих жителів говорять хоча б двома мовами. Найпоширенішою є африкаанс. Він походить від фламандського діалекту бельгійської мови.

Оскільки це світська держава, офіційної релігії немає.

Прапор країни містить чотири кольори: червоний, білий, золотий, зелений.

Конституція країни набула чинності 4 лютого 1997 року. Вважається однією з найпрогресивніших і визначає такі права, як рівність, охорона здоров’я, освіта та доступ до судів.

З усіх країн Африки саме Південно-Африканська Республіка є найбільш економічно розвиненою.

Країна входить до таких міжнародних організацій: ВТО, АКТ, Африканський союз, БРІКС (BRICS).

Це єдина африканська країна учасник G20.

Офіційна валюта — південноафриканський ренд.

ВВП Південної Африки становить $301,9 млрд. Номінальний ВВП на душу населення — $5090.

Рівень безробіття у ПАР сягає 40%. А близько 60% тих, хто все-таки має роботу, отримують близько $2 на день.

Середня зарплата в країні становить близько €1300.

На частку ПАР припадає близько 28% ВВП, 40% промислової та 30% сільськогосподарської продукції всього континенту.

Такий успіх обумовлений наявністю найбагатшої сировинної бази, широкого спектра земельних ресурсів, що видобуваються, великої передової технологічної бази та ринку досить дешевої кваліфікованої та некваліфікованої робочої сили.

У країні панує сприятливий фінансовий та інвестиційний клімат, що відрізняється чіткістю та надійністю банківського та страхового обслуговування. Залучення інвесторів підтримується законодавчо.

Зацікавленість у прямих інвестиціях змушує уряд Південної Африки дозволяти перспективним іноземним інвесторам створювати підприємства, що належать їм на 100%, надавати відносно дешеву електроенергію, відкривати вільний доступ до природних ресурсів.

У країні створено однакові правові умови для іноземних та місцевих інвесторів. Найбільш популярні галузі інвестицій економіки ПАР — телекомунікаційна промисловість, енергетика, легка промисловість, автомобілебудування. Основні інвестори: США, Велика Британія, Німеччина, Австралія, Малайзія.

Провідні галузі економіки ПАР — фінансовий сектор, нерухомість, обробна промисловість, оптова та роздрібна торгівля, готельний і ресторанний бізнес, транспорт і зв’язок, гірничодобувна промисловість, сільське господарство, рибальство та лісове господарство, будівництво, енергетика, машинобудування, металургія, телекомунікації.

Країна посідає перше місце у світі за обсягами видобутку алмазів. Багатьом шахтам тут понад сотню років. Найбільший алмаз у світі — Кулініан (3106 каратів) знайдено 1905 року саме тут на копальні “Прем’єр”.

Майже половина золота, яке було видобуте у світі, знайдено у Вітватерсранді на території ПАР. В країні знаходиться найглибша шахта світу — золота копальня Мпоненг, яка йде під землю на глибину до 4 км.

90% усіх покладів платини на землі також залягає тут.

Південна Африка входить до десятки найбільших світових виробників вина. Дорога Route 62 завдовжки близько 850 км — найдовший винний маршрут у світі.

Лише 15% території Південної Африки придатні для ведення сільського господарства, оскільки клімат тут дуже посушливий. Проте ця країна повністю забезпечує свої продовольчі потреби.

Цікаві факти:

• Іноді ПАР називають “Райдужною країною”, маючи на увазі національне різноманіття місцевого мультикультурного суспільства.

• ПАР — перша у світі країна, яка мала ядерну зброю, але добровільно відмовилася від неї.

• У 1967 році саме тут було проведено першу у світі успішну операцію з пересадки серця людини.

• Деякі міста Південної Африки, такі, як Кейптаун та Йоганнесбург, стабільно входять до списку найнебезпечніших у світі.

• Місцеві жителі з європейським корінням називають себе “африканери”. Здебільшого це нащадки колоністів із Німеччини, Нідерландів та Франції.

• До 1994 року в Південно-Африканській Республіці було узаконено апартеїд, тобто дискримінацію та сегрегацію за расовою ознакою. Напруження на расовому ґрунті в цій країні досі дуже сильне, нащадки білих африканерів здебільшого живуть в окремих селищах з охороною та високими парканами.

• У всіх містах тут є одна цікава особливість — що ближче до центру, то небезпечніше. Найменш небезпечним районом є респектабельне передмістя.

• Неможливо жити тут і не мати власного автомобіля. Громадський транспорт розвинений дуже погано. 99,9% населення мають водійське посвідчення.

• 80% залізничної інфраструктури всієї Африки розташовано в ПАР.

• Близько 80% всієї енергії у Південно-Африканській Республіці виробляється внаслідок спалювання вугілля. Це дешево, адже запасів цієї корисної копалини тут багато.

• Країна є найбільшим виробником м’яса но всьому континенті.

• Частина бензину в ПАР виготовляється з вугілля. Своїх покладів нафти у країни немає, а закуповувати “чорне золото” недешево. Зате свого вугілля тут дуже багато, і воно залягає близько до поверхні, так що видобувати його просто.

• В державі виробляється понад 50% всього мохера у світі. Це різновид неймовірно дорогого текстильного матеріалу, що отримується з вовни ангорських кіз.

• ПАР є найбільшим виробником олії макадамі.

• Також країна експортує близько 140 різних видів фруктів.

• SABMiller — це пивоварний завод, який постачає більшу частину алкоголю, що споживається в Африці, і є другим за величиною пивоварним заводом у світі.

• Вулиця Вілаказі в Соуето цікава тим, що на ній проживали одразу двоє лауреатів Нобелівської премії — Нельсон Мандела та Десмонд Туту.

• На території ПАР знаходиться держава-анклав Лесото.

• Південно-Африканська Республіка — єдина в Африці країна, в якій за всю її історію жодного разу не було державних переворотів.

• У місті Дурбані проживає багато вихідців з Індії. Це перше за чисельністю індійського населення місто за межами Індії.

• Первісні люди, як вид, з’явилися саме на території Південної Африки. Тому країна вважається колискою людства. Найдавнішим знахідкам, зроблених тут археологами, вже близько 2 млн років.

• В країні є дивовижне дерево, якому понад 6 тис. років. Воно таке велике, що всередині знаходиться навіть бар, що вміщує 15 осіб.

• В державі розташована Столова гора Кейптауна — одна з найстаріших гір на землі, та Водоспад Тугела — другий за величиною водоспад у світі. Його висота майже 853 м.

• Тут зростає понад 18 тис. різних видів рослин. 80% з них вважаються унікальними південноафриканськими.

• Найбільш популярні в ПАР види спорту — крикет, футбол та регбі. Це перша держава з африканських країн, яка брала участь у чемпіонаті світу з футболу.

• В країні знаходиться найвищий міст для стрибків Bloukrans Bridge Bungy.

• Це єдина країна Африки, в якій дозволено одностатеві шлюби.

• У більшості населених пунктів тут спокійно можна пити воду з-під крану.

• Саме на території Південно-Африканської Республіки знаходиться найбільший метеоритний слід на землі. Це кратер Вредефорт.

• Біля ПАР мешкає колонія пінгвінів.

Джерело: marison, safrica, tadviser, faktrus, icann, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram