Країна
29 Травня 2023
1 996

Вануату: Одна з найбідніших країн найщасливіших людей

Райські острови з діючим вулканом та в оточенні коралових рифів

Республіка Вануату — тихоокеанська країна розташована на архіпелазі Нові Гебриди. Архіпелаг входить у склад Меланезії. Територія країни включає 83 острови, 18 з яких не заселені. Ланцюг островів має Y-подібну форму. Протяжність прибережної смуги — 2528 км. Площа усіх островів складає 12190 км². Деякі острови оточені кораловими рифами. На захід від архіпелагу розташована океанічна западина глибиною до 8000 м.

Найближчі сусіди країни — Фіджі, Нова Каледонія Соломонові острови та Австралія.

У Вануату шість провінцій. Назва кожної — набір перших складів назв островів, що входять в її склад.

Населення країни — 319 тис. осіб на 2021 рік. У 2016 році Вануату посів четверте місце у всесвітньому рейтингу Happy Planet Index.

Середня густота населення 22,3 осіб/км² (2016).

За етнічним складом 94% населення країни становлять корінні мешканці Вануату. Інші: 4% — європейці, 2% — інші народи Океанії та Азії. Також є невелика китайська громада, переважно представлена торговцями, а також в’єтнамська громада.

Приблизно 95% мешканців Вануату вважають себе християнами. Але в місцевій галузі християнства досі помітні сліди анімізму, традиційного місцевого вірування.

Згідно зі статистикою, кожен 4-й громадянин Вануату неграмотний.

Офіційними мовами тут виступають англійська, французька та біслама. Крім офіційних мов існує ще 109 місцевих мов і діалектів. А за щільністю різних мов Вануату посідає перше місце у світі.

Чорний колір у прапорі держави символізує місцеве населення, зелений колір — багатство островів, червоний — людську та свинячу кров. Жовті лінії означають Євангеліє, кабані ікла символізує благополуччя, а листя папороті — мир.

Столиця Вануату — Порт-Віла на острові Ефрат. Це найбільше місто та економічний центр держави. Друге найбільше місто — Люганвіль, розташоване на острові Еспіріту-Санто. Поряд з ним розташовано найвідоміші пам’ятки та пляжі Шампейн-Біч та “голуба лагуна”.

Міжнародні рейси прибувають до аеропорту столиці Бауерфілд.

Рання історія Вануату малодосліджена. Припускається, що острови було заселено 4 тис. років тому. Деякі археологічні знахідки датовано 1300-1100 рр. до н.е. Європейці знайшли Вануату на початку XVII ст.

У XIX ст. населення островів перевозили на плантації Фіджі, Самоа, Австралії та Нової Каледонії у якості рабів. В той час в країні зявилися протестанти та місіонери католики. Приїздили переселенці з Європи в основному британці та французи.

Франція та Велика Британія колонізували Нові Гебриди. У 1887 році країни створили на островах Англо-французьку воєнно-морську місію, яка відповідала за безпеку британського та французького населення архіпелагу. У 1906 році Нові Гебриди стали спільною власністю Франції та Великої Британії.

У 1970-х роках в країні зявилася перша політична партія “Національна партія Нових Гебридів”. Вона боролася за незалежність країни, яку вона отримала 30 липня 1980 року. З того моменту держава отримала назву Республіка Вануату — “наша земля назавжди”. Девіз республіки: “Твердо стоїмо за Бога”.

Вануату — парламентська республіка. Парламент країни — Національна Асамблея. Прем’єр-міністр керує виконуючими органами влади.

Голова держави — президент. Його обирає колегія виборців, яка включає депутатів парламенту та голів регіональних союзів на п’ять років. Президент слідкує, щоб парламентські закони відповідали конституції.

Судова система представлена Верховним судом, апеляційним та магістерським судом.

Клімат в країні вологий тропічний, рельєф — гористий. Найвища точка — гора Табвемасана. Її висота 1879 м над рівнем моря.

Архіпелаг знаходиться на вулканічному поясі Тихого океану, тому тут часто трапляються слабкі підземні поштовхи та виверження вулканів. Діючий вулкан Ясур розташований на острові Танна.

На Вануату можна побачити голубі діри — підводні печери. Найбільш відома — голуба діра Нанда на острові Еспіріту-Санто. Її глибина 13 метрів.

Прибережні води дуже багаті на представників морської фауни. На деяких островах яйця відкладають морські черепахи. Біля берегів островів Амбае, Амбрім, Паама, Пентекост і Малекула плавають акули, проте прибережні води безпечні для туристів, оскільки острови оточені рифами, що облямовують.

На архіпелазі росте близько 870 видів рослин, живе 57 видів птахів, 17 видів плазунів, 12 видів мурах та 76 видів равликів. Єдині ссавці — летючі миші та летючі лисиці.

Багато рослин було завезено на острів переселенцями. Вони завезли ямс, банани, цукрова тростина, хлібне дерево. Домашні тварини — свині, корови, еоні, собаки, домашня птиця також зявилися тут з переселенцями.

В країні збереглася первинна природа. Тут існує 106 заповідників та національний парк Біг-Бей.

Економічно Вануату розвивалася дуже повільно. Це можна пояснити декількома факторами:

• вузькопрофільністю економіки, що практично повністю базується на сільському господарстві;

• віддаленістю від основних світових ринків збуту;

• дефіцитом корисних копалин;

• високою вартістю транспортних перевезень та частими природними катаклізмами;

• крім того, у державному та приватному секторах відчувається гостра нестача кваліфікованої робочої сили.

ВВП країни на 2021 рік становив $0,96 млрд — 188 місце у світі, ВВП на душу населення — $2573.

Рівень інфляції на 2022 рік — $11,4%. Рівень безробіття у 2021 році — 2,12%.

Наразі частка туризму у вануатському валовому внутрішньому продукті становить майже 48%. Іншими стовпами місцевої економіки виступають сільське господарство (переважно вирощування великої рогатої худоби) та офшорні фінансові послуги. Також в країні існує програма громадянства за інвестиції.

Програма громадянства Вануату за інвестиції створили, щоб підтримати економіку країни. Сума інвестицій становить $130 тис., стільки само як і в країнах Карибського басейну. Крім того, програма Вануату — найшвидша у світі. На отримання паспорта йде від місяця.

На островах відсутні великі родовища з корисними копалинами, проте ведеться активна геологічна розвідка. Зустрічаються незначні родовища золота та марганцю.

За рівнем доходу душу населення Вануату посідає одне з останніх місць у світі.

Державна валюта Вануату називається вату, перекладається мовою біслама як “камінь”.

Вануату входить до складу ООН, СОТ, Південно-Тихоокеанської комісії, Форуму тихоокеанських островів, Країн Африки та Співдружності націй.

Цікаві факти:

• За Конституцією країни земля належить народу. Її неможливо придбати чи передати у спадок, тільки орендувати на довготривалий термін.

• Вануатські жителі винайшли банджі-джампінг. Коли на початку квітня на острові Пентакост з’являється врожай ямсу, місцеві жителі починають зводити високі дерев’яні вежі (заввишки близько 20-30 метрів). Після завершення цього процесу, і приблизно до кінця травня, сільські чоловіки та хлопчики “пірнають” (стрибають) з цих хитких споруд із виноградними лозами, прикріпленими до їхніх ніг.

• Вануату одна з найменш відвідуваних країн світу через тривалість та дорожнечу подорожі.

• Паління в країні не популярне. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) за 2014 рік, архіпелагова держава була однією з 10 найбільш вільних від тютюну країн на Землі. Низьке поширення тютюнопаління частково пояснюється логістичними складнощами з організацією імпорту відповідної продукції країну.

• На Вануату працює єдина у світі підводна пошта. Щоб скористатися її послугами, потрібні спеціальні водонепроникні конверти.

• У країні немає збройних сил на постійній основі. Проте солдати Вануату брали участь у бойових діях під час Другої Світової війни.

• Вануатські спортсмени є постійними учасниками Олімпійських ігор, проте нікому не вдалося завоювати ще жодної медалі.

• Найбільш поширеними видами спорту у Вануату вважаються — регбі та крикет.

•У цій країні низький рівень злочинності, і останніми роками він продовжує знижуватися.

• Найпопулярніший напій тут — кава, настоянка з одного з місцевих плодів, її п’ють замість пива.

• Традиції на Вануату сильні й донині. Роль радників уряду виконує рада старійшин.

• Близько 5% населення Вануату є послідовниками культу карго. Вони живуть практично в ізоляції, і досі існують у стані первісного ладу.

• Фотографувати когось без дозволу в цій країні загрожує конфліктом.

• Біля міста Люганвіль на дні лежить величезний океанський лайнер, який затонув у 1942 році. Це місце дуже популярне у любителів поплавати з аквалангом.

• На практиці місцеві вожді, старійшини сіл, мають величезний авторитет і суттєві повноваження.

• В країні раніше процвітав канібалізм. Навіть зараз деякі старійшини памятають рецепт приготування людської плоті.

Джерело: interesnyefakty, immigrantinvest, migronis, internationalwealth, obshe, theglobaleconomy, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram