Країна
6 Січня 2022
8 931

Австралія: Єдина країна-материк

Континент найнебезпечнішої природи та найщасливіших людей

Австралія — це країна-материк, яка омивається Індійським і Тихим океанами. Офіційна назва — Австралійський Союз. Столицею Австралії є місто Канберра, яке у 1913 році було побудовано спеціально з цією метою. Таке рішення було ухвалено після того, як найбільші міста країни, Мельбурн і Сідней, влаштували справжнє суперництво за право вважатися столицею. На узбережжях континенту знаходяться такі великі міста, як Сідней, Брісбен, Мельбурн, Перт та Аделаїда.

Територія держави — 7 692 024 км² — шоста у світі.

Населення країни — 25 694 393 осіб, щільність — 3,34 осіб/км² — одна з найнижчих у світі. Середня тривалість життя в країні 79 років для чоловіків та 84 роки для жінок.

Майже половина жителів Австралії (12 млн) живе у трьох містах — Мельбурні, Сіднеї та Брісбені.

День Австралії відзначається 26 січня — у цей день в 1788 року Перший флот Британської імперії прибув до берегів материка, щоб заснувати колонію.

Офіційна мова — англійська. В країні розмовляють більш ніж 200 різними мовами та діалектами, 45 з яких — мови корінних народів. Найбільш поширеними окрім англійської є італійська, грецька, кантонська, арабська, в’єтнамська та китайська.

Майже половина території материка — це напівпустелі та пустелі, які абсолютно непридатні для життя. На сході країни клімат є більш сприятливим, і тому саме тут сконцентровано до 90% всього населення, яке переважно проживає у містах. Понад 90% австралійців мають європейське походження та близько 3% — нащадки корінних аборигенів. 80% австралійців живуть у межах 100 км від узбережжя.

Австралія перекладається як “невідома країна на півдні”.

У 1400-х роках китайські моряки та рибалки припливали до Австралії для збирання морських огірків і торгівлі з корінними народами.

Першим європейцем, який відвідав Австралію у 1606 році, був голландський мореплавець Вілем Янсзон.

Капітан Джеймс Кук вперше висадився на східному узбережжі Австралії у 1770 році. У 1788 році на континент прибули 11 британських кораблів, щоб створити тут виправну колонію. Всього через кілька днів після підняття британського прапора до берегів Австралії прибули два французькі кораблі, але вже було пізно, щоб претендувати на ці території.

Спочатку тут було організовано шість британських колоній. Шлях до державної незалежності почався в 1901 році з утворення єдиної федеративної держави і був фактично завершений до початку Другої світової війни. Останні конституційні зв’язки зі Сполученим Королівством було розірвано у 1986 році.

Однак країна все ще входить до складу Британської Співдружності, і офіційно главою держави, як і раніше, вважається королева Великої Британії Єлизавета II. Її представником у країні є генерал-губернатор.

Сучасна Австралія — федерація двох територій (Північна територія та Австралійська столична територія) та шести незалежних штатів, кожен з яких має широкі повноваження у сфері освіти, охорони порядку, судової системи та транспорту. Це Новий Південний Уельс, Вікторія, Квінсленд, Південна Австралія, Західна Австралія і Тасманія.

Індекс людського розвитку Австралії становить 0,944, що є восьмим показником у світі.

ВВП країни — $1,387 трлн, ВВП на душу населення — $54387.

Офіційна валюта країни — австралійський долар. Наразі його вартість $0,72. З 1988 року банкноти виготовляють не з паперу, а із спеціального тонкого полімеру. Це перша країна, яка впровадила пластикові гроші. І хоча вони дорожчі у виготовленні, вони мають більший термін служби. Цікавий факт: якщо розірвати 10-доларову купюру на 2 частини, то обидві половинки можна використовувати як 5-доларові банкноти.

Зростання пріоритету на користь азійських сусідів знаходить відображення в економічній політиці країни. Сьогодні держава — один із ключових членів організації Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), а також виступає за створення зони вільної торгівлі з Китаєм і країнами АСЕАН, Асоціації держав Південно-Східної Азії.

Австралія відрізняється високим рівнем розвитку сільського господарства та добувної промисловості та є одним з основних постачальників вугілля, золота, пшениці та залізняку на світовий ринок. Також тут знаходяться найбільші у світі поклади урану.

Основні статті експорту: руда та метали, шерсть, продукти харчування та тваринництва, нафтопродукти, машинобудування, транспортне машинобудування.

Обробна промисловість теж дуже розвинена, але орієнтована переважно на внутрішній ринок.

Австралія імпортує багато автомобілів, устаткування (комп’ютерів, засобів зв’язку, продуктів хімічної промисловості).

В країні налічується 60 виноробних регіонів. Австралійські винарні виробляють близько 1,35 трлн пляшок вина на рік.

Це одна з небагатьох країн, яка займається вирощуванням опіумного маку фармацевтичного призначення. Виробництво на острові Тасманія знаходиться під пильним контролем держави.

В Австралії найвищі ціни на електроенергію у світі.

Це країна, де овець удвічі більше, ніж людей, а кенгуру в 1,5 раза більше, ніж овець.

Найбільша тваринницька ферма у світі знаходиться у Південній Австралії. Anna Creek Station має площу понад 34 тис. км², вона перевищує територію Бельгії. Тут розводять велику рогату худобу.

Великий Бар’єрний риф є найбільшою живою структурою планети. До його складу входять 900 островів і близко 3 тис. окремих коралових рифів. Його довжина становить понад 2 тис. км.

Фауна налічує близько 200 тис. видів тварин, більшість з яких є ендеміками. Австралійський материк — один з найдавніших у світі, і тривалий час він був відокремлений від інших масивів суші, тому тут збереглося багато унікальних тварин, зокрема різних сумчастих (наприклад, кенгуру та коала) та яйцекладних (качконіс та єхидна).

Самка кенгуру виношує дитя лише 27-40 днів, і при народженні довжина малечі становить лише кілька сантиметрів. Подальший розвиток дитинча відбувається у материнській сумці.

Цікаво, що континент повністю позбавлений мавп.

Також Австралія відома як країна, де живуть найнебезпечніші та отруйні тварини: змії, павуки, медузи, а також акули та крокодили. На щастя, зустріти їх можна тільки на диких околицях, тому мешканцям мегаполісів боятися нічого.

Топ-10 найбільш смертоносних змій у світі проживає лише в Австралії. Більше того, у рейтингу 25 найотруйніших змій усієї планети 20 —  австралійських! Прибережний тайпан вважається однією з найотруйніших змій у світі. У зубах тайпана довжиною 13 мм міститься в середньому 120 мг отрути, яка вбиває жертву протягом 4-12 годин (після укусу інших видів змій людина може прожити добу).

Всупереч тому, що Австралія кишить різними павуками, востаннє людина померла від укусу цього членистоногого в 1981 році.

На фото: Великий Бар’єрний риф

Тільки в Австралії можна зустріти стада диких верблюдів. Ні в Єгипті, ні в ОАЕ немає такої кількості диких верблюжих стад, як в Австралії. За різними оцінками, зараз у центральній та північній частинах країни мешкає близько 1 млн одногорбих диких верблюдів. Країна — одна з найбільших експортерів верблюдів у світі.

Перш ніж британські переселенці прибули до Австралії, тут проживало понад 10 млн коал. Нині ж у дикій природі налічується близько 43 тис. особин.

У 1859 році до Австралії було ввезено всього 24 кролика. За десятиліття їхня популяція зросла до 2 млн.

Єдиний у світі кит-альбінос проживає біля берегів країни. Вперше його було помічено ще китеням у 1991 році, він одразу отримав ім’я — Мігалу. Тепер за білим китом спостерігає весь світ.

Цікаві факти:

• Австралія — друга у світі країна, яка дала виборче право жінкам. Це сталося 1902 року.

• В Австралійських Альпах випадає більше снігу, ніж у всій Швейцарії. У Сіднеї сніг востаннє бачили у 1836 році, але є місця, де він випадає щороку. Гірський ланцюг Альп простягається через Новий Південний Уельс та Вікторію. Лижний сезон тут триває з червня до жовтня.

• Через посушливий клімат у країні офіційно обмежено використання води — наприклад, з 10 ранку до 4 години дня не можна поливати траву та доріжки, а також наповнювати басейни. Дія заборон слабшає лише у сезон дощів.

• Австралія не дарма називається спортивною столицею світу, адже 70% її мешканців беруть участь у спортивних заходах хоча б раз на тиждень. Всупереч цьому, країна є одним із лідерів за рівнем ожиріння: 26% громадян страждають на цю недугу. 63% населення мають зайву вагу.

• Понад 80% австралійців захоплюються азартними іграми. Тут перебуває 20% всіх ігрових автоматів у світі.

• Австралія — найзаконнослухняніша держава.

• В країні дуже високий рівень соціальної підтримки. Сім’ям із 4-5 дітьми надаються такі соціальні виплати, що в принципі роботу можна покинути. “Центрлінк” (служба державного забезпечення) виплачує допомогу на дітей віком до 16, а іноді й до 19 років.

• Якщо вам вже є 18, і ви не прийшли на вибори без поважної причини, на вас чекає штраф обсягом від $20 до $50.

• Окрім акул, змій та павуків в країні є ще одна небезпека — ультрафіолетовий індекс. Тут він у 10 разів вищий, ніж у Європі, а це означає, що після півгодинної прогулянки на відкритому сонці можна отримати опік або, ще гірше, заробити рак шкіри.

• Буквально в кожному парку є безкоштовні електричні або газові гриль-апарати для приготування стейків, сосисок та інших смаколиків. Австралійці люблять пікніки, і на другому місці після м’яса на грилі у них морепродукти — креветки, устриці, лобстери.

• У супермаркетах і ресторанах м’ясо кенгуру можна знайти без проблем, але самі австралійці ставляться до цього виду м’яса зневажливо. Понад 70% м’яса кенгуру йде на експорт до 55 країн світу.

• У цій країні ресторани фаст-фуду Burger King називають Hungry Jack’s. Це сталося тому, що на території Австралії вже була зареєстрована невелика кав’ярня з такою назвою.

На фото: Паркан “Дінго”

• Найдовша у світі стіна після Китайської — “Собачий паркан”. “Паркан Дінго” має загальну протяжність 5614 км. Вона розділяє австралійський материк на 2 частини з метою захисту овечих пасовищ від ненажерливих диких собак.

• У країні є понад 10 тис. пляжів. Виходить, майже 30 років можна щодня приходити на новий пляж!

• Біля материка знаходиться найбільший у світі піщаний острів — Фрейзер. Його площа становить 1840 км², а поверхня вкрита піщаними дюнами.

• Знаменита Гаряча гора недалеко від Сіднея отримала свою назву через тління вугілля в підземному шарі пісковика. Цікаво, що горіння вугілля не припиняється вже 6 тис. років.

• У Західній Австралії є солоне озеро рожевого кольору під назвою Хіллер, і вчені не визначили, у чому причина цього явища. Основна версія — рожевого кольору воді надають водорості певного виду, хоча випробування цей факт не підтвердили.

На фото: Рожеве озеро Хіллер

• Щороку австралійська плита рухається на північ приблизно на 7 см.

• Австралія є єдиним континентом, де немає вулканів.

• У невеликому містечку Кубер-Педі, відомому як світова столиця опалів, люди мешкають під землею. Такий незвичайний спосіб життя їм довелося обрати через піщані бурі та постійну спеку.

• Австралійське шосе №1 є найдовшим у світі. Його довжина — 14,5 тис. км.

• В Австралії було зафіксовано рекордно довгий автопоїзд, що пересувався місцевими дорогами — він складався з тягача з 79 причепами.

• У штаті Вікторія міняти лампочку дозволено лише ліцензованим електрикам.

• Бездротовий інтернет усьому світові подарувало австралійська наукова агенція. Відкриття було зроблено в 1998 році, і до цього дня австралійці мають намір позиватися до будь-якої компанії, яка використовує Wi-Fi без ліцензії.

• В Австралії дуже люблять телевізійні кулінарні шоу. Одного разу передвиборчі теледебати було перенесено на інший час через фінал шоу MasterChef.

• Кенгуру та страус Ему є національними символами Австралії, тому що мають цікаву особливість — вони не можуть “ходити назад”. Як і сама Австралія, вони рухаються лише вперед!

• У списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО 19 належать Австралії. Серед них — Великий бар’єрний риф, острів Фрейзер, національний парк Какаду та Сіднейська опера.

• Концепція Сіднейського оперного театру була сконструйована данцем Йорном Утзоном, натхненним часточкою апельсина. Будівництво театру затягнулося на 14 років замість запланованих чотирьох.

• У Мельбурні мешкає найбільша грецька громада після Афін.

• Австралія — одна з найдорожчих країн відносно вартості нерухомості до середньої заробітної плати. Це стосується як оренди, так і купівлі житла. Середня вартість оренди, наприклад, у Сіднеї становить від $400 на тиждень.

• Також країна славиться найбільшими у світі помешканнями. Середня площа нового житла становить 214 м² або 89 м² на особу.

• В Австралію заборонено ввозити будь-яку рослинність, продукти харчування, хутряні, дерев’яні, шкіряні вироби та навіть землю на підошвах черевиків. Таким чином, австралійці захищають свою екологію. Особливо уважно відбувається огляд при в’їзді на унікальну територію Тасманії.

Джерело: vokrugsveta, bbc, krugosvet, elenaruvel, adme, elenaruvel, penguin, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram