Країна
20 Квітня 2020
3 394

Врятувати від “корони”: Як жінки-лідери деяких країн успішно долають пандемію

Журналісти звернули увагу, що найкраще справляються з новим вірусом країни, які очолюють жінки

На фото: прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен

Фінляндія, Німеччина, Данія, Нова Зеландія, Бельгія, Норвегія, Ісландія, Тайвань — ці країни, які успішно справляються з пандемією, об’єднує ще один цікавий факт. Лідери цих держав — жінки, які змогли протистояти коронавірусу.

Журналісти американської редакції Forbes звернули увагу на картинку з підписом “Ці лідери мають найкращу відповідь коронавірусу” та списком шести країн, які найбільш успішно справляються з пандемією нового коронавірусу. І все б нічого, однак керують цими країнами саме жінки. До списку ще додали Тайвань і Норвегію.

Країни між собою дуже різні. Норвегія, Ісландія, Фінляндія та Данія розташовані по сусідству з одного боку Європи, Німеччина і Бельгія — фактично її центр. А ось Нова Зеландія й зовсім знаходиться на іншому кінці світу. Виходить, справа саме у фігурі керівника.

Видання визначило декілька фактів, котрі пов’язують цих жінок.

• Швидкість прийняття рішень •

На фото: Цай Інвень

Президент Китайської Республіки та лідер Тайваню Цай Інвень ввела в країні заходи проти поширення захворювання ще в січні, коли в Ухані було менше ніж 50 хворих, і в більшій частині світу до ситуації ще не ставилися серйозно.

При цьому Тайвань пішов не по дорозі обмежень пересування громадян, який вважали за краще більшість держав, а зосередився на організації захисту населення: тимчасово закрили школи, скоротили потік туристів, ввели обов’язкове носіння масок, які можна було купити в обмеженій кількості та за певним графіком, а також налагодили випуск санітайзерів з підвищеним вмістом спирту.

У підсумку в країні до сих пір відомо тільки про шість випадків смерті пацієнтів через коронавірус при загальній кількості 393 заражених. І це при тому, що Китайська Республіка була виключена з Всесвітньої Організації Охорони здоров’я і не користується її підтримкою.

На фото: Джасінда Ардерн/Getty Images

У Новій Зеландії, яку очолюють генерал-губернатор Петсі Редді та прем’єр-міністр Джасінда Ардерн, обрали шлях ізоляції та закрили країну на в’їзд для іноземців і нерезидентів на самому початку лютого.

Всі жителі, які повертаються в країну з-за кордону, поміщаються на карантин у спеціально відведені місця на 14 днів. Провести цей час вдома не можна.

На сьогодні в Новій Зеландії 1072 підтверджених випадків зараження COVID-19, з них дев’ять — з летальним результатом. Для порівняння, в сусідній Австралії ці показники складають 6398 і 61 випадок відповідно (але необхідно, звичайно, враховувати й значну різницю в кількості населення).

• Чесність •

На фото: Ангела Меркель

Як тільки стало зрозуміло, що вірус вийшов за межі Китаю і досить активно поширюється, канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила перед народом і спокійно повідомила — великі шанси, що пандемія торкнеться до 70% населення країни.

Вона закликала жителів Німеччини поставитися до ситуації дуже серйозно і на своєму прикладі продемонструвала дисциплінованість — самоізолювалася відразу, як стало відомо, що лікар, якого вона відвідувала, заразився COVID-19.

І німці до Меркель прислухалися: тут немає таких поголовних випадків порушення карантину та правил соціального дистанціювання, як в деяких сусідніх європейських країнах.

Цей факт плюс активно та оперативно запущені програми тестування для раннього виявлення коронавірусу привели до набагато менших показників смертності, ніж у сусідів. Так, у Франції на 136 779 випадків зараження припадає 14 967 летальних, в той час як у Німеччині з 130 072 випадків смертельними стали 3194.

На фото: Софі Вільмес

У Бельгії за комунікацію з населенням відповідають прем’єр-міністр Софі Вільмес і міністр охорони здоров’я Меггі де Блок. Вони постійно виступають у ЗМІ, розвінчуючи міфи про коронавірусну інфекцію, а також не соромляться жорстко критикувати своїх громадян, наприклад, за так звані коронавірусні вечірки, які закликали влаштовувати деякі незадоволені карантинними заходами бельгійці.

Втім, жителі Бельгії, мабуть, виявилися менш дисциплінованими, ніж німці, тому що успіхи цієї країни з коронавірусом все ж скромніше, ніж в інших в добірці. Тут на 30 589 тих, що заразилися доводиться 3903 смертей.

• Нові підходи •

На фото: Катріна Якобсдоттір/Birgir Thor Hardarson

Прем’єр-міністр Ісландії Катріна Якобсдоттір затвердила в країні загальне безкоштовне тестування на коронавірус. Це сміливе та унікальне рішення, адже в більшості країн тестують тільки людей з активними симптомами.

У підсумку в Ісландії вже перевірили в п’ять разів більше людей, ніж в Південній Кореї. Крім того, тут ввели ретельну систему відстеження контактів, яка дозволила не замикати людей вдома та навіть не закривати школи. Число тих, що заразилися в Ісландії на сьогодні становить 1711 осіб, загинули вісім осіб.

На фото: Санна Марін

Наймолодший керівник держави, прем’єр Фінляндії Санна Марін також застосувала нестандартний підхід. В інформуванні населення вона зробила ставку на соцмережі, а не на традиційні ЗМІ. Відомості про профілактику поширення інфекції, необхідність обмежити контакти та інших запобіжних заходів активно поширювали інфлюенсери різного віку, зокрема підлітки. Зараз у Фінляндії 3062 хворих.

На фото: Ерна Сульберг/Helge Mikalsen

Прем’єр-міністри Норвегії та Данії Ерна Сульберг і Метте Фредеріксен теж обрали не найочевидніший формат інформаційної роботи — вони вирішили звернутися до дітей. Фредеріксен організувала для них спеціальну прес-конференцію, а Сульберг провела телевізійну зустріч, на якій відповіла на питання дітей про коронавіруси та пояснила, що боятися — це нормально.

За матеріалами Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram