Бiзнес
29 Грудня 2020
2 505

Купувати чи не купувати: Інвестиції у Tesla

Суперечливі прогнози щодо поведінки акцій найвідомішого виробника електромобілів

2020 рік добігає кінця і аналітики ринку можуть розповісти багато історій про злети та падіння за цей період. Але акції жодної компанії не надихають інвесторів більше, ніж акції виробника електромобілів Tesla.

На момент закриття торгів 17 грудня акції компанії виросли більш ніж на 650% цього року, що зробило її кращим гравцем на ринку по індексу NASDAQ. Цей захоплюючий ривок стався, незважаючи на пандемію, що перевернула світову економіку з ніг на голову, та скандал навколо засновника та генерального директора компанії Ілона Маска.

21 грудня 2020 року акції Tesla увійшли до індексу S&P 500, отримавши статус “блакитних фішок”, і матимуть один із кращих вагових коефіцієнтів у цьому престижному індексі, учасниками якого є Apple, Amazon та Microsoft.

Цього року поворот в долі Tesla стався після того, як компанія відзвітувала про прибуток за п’ять кварталів підряд, успішно завершивши будівництво заводу Giga в Китаї та почавши будівництво ще одного аналогічного заводу в Німеччині. Доки віддані інвестори Tesla пожинають плоди своєї віри в ідеї Маска, головне питання на 2021 рік залишається відкритим: як будуть акції компанії торгуватися в майбутньому?

Фото: CNN

Співтовариство аналітиків розділилося. Серед 23 аналітиків 8 рекомендують купити акції, 8 рекомендують тримати, і 6 ставлять рейтинг “нижче рівня ринку”. Середній 12-місячний таргет складає $389, 79, що є значною корекцією у порівнянні з її поточною ціною в $655, 90.

Аналітик Jeffereys Філіп Ушуа, який знизив рейтинг Tesla з “купувати” до “тримати”, заявив, що фінансова компанія скептично відноситься до ідеї, що Tesla може коли-небудь домінувати на ринку автомобільної промисловості.

У записці для клієнтів він пише: “Ми вважаємо, що Tesla не зможе диктувати свої умови в галузі, враховуючи її розмір, структуру та політику. Проте, численні складнощі та підводні камені бізнес-моделі галузі створюють передумови для сильної конкурентної переваги, при тому що компанія проповідує “месіанський” підхід, який виходить далеко за рамки автомобілів, — починаючи від акумуляторів і закінчуючи мережевим зберіганням і безпілотним водінням”. Знизивши рейтинг акцій, Jeffereys підвищив свій 12-місячний таргет на акції Tesla з $500 до $650.

Одна з головних проблем для інвесторів та аналітиків полягає в питанні, як виправдати майбутній прибуток для акцій, що торгуються набагато вище за найвищі оцінки, які зазвичай мають лише технологічні компанії з абсолютно іншими бізнес-моделями. Акції Tesla наразі торгуються майже у 1000 разів вище прибутку, в порівнянні з незначними показниками цього перевищення в 14 разів у General Motors і в 54 рази у індексу NYSE FANG+.

В цьому полягає дилема. Чи є Tesla автовиробником? Чи це технологічна компанія? Чи це свого роду поєднання того та іншого?

TAIWAN TESLA

Tesla планує поставити на ринок близько півмільйона автомобілів, що на 36% більше торішнього рівня, але нижче 50%-ого зростання у 2019 році.

Згідно з даними Bloomberg, аналітики Волл-стрит прогнозують, що виручка цього року виросте на 26%, після чого пришвидшиться зростання у 2021 році, яке потім знизиться у 2022 році.

Оцінки прибутків у 2020 і 2021 роках майже не змінилися за останні два роки. Але нинішня оцінка Tesla не означає, що це просто автомобільна компанія. Бики роблять ставку на те, що, за прикладом Apple, Tesla оснастить свої автомобілі широким набором вбудованих сервісів, внаслідок чого Tesla стане чимось набагато більшим, ніж автовиробник.

Аналітик Morgan Stanley Адам Джонас пише в коментарі Bloomberg: “Tesla намагається відвернути людей від підрахунку проданих одиниць товару і ціни автомобіля. Вона намагається змусити враховувати при оцінці та аналізі компанії також встановлену призначену для користувача базу та програмне забезпечення і контент-послуги, пропоновані цим користувачам. В результаті ви вже порівнюєте Тесла не стільки з іншими з автомобільними компаніями, а швидше з компаніями, що надають програмне забезпечення як послуги”.

Отже, після величезного стрибка цін на акції Tesla цього року автовиробникові належить наступного року довести, що він може швидко рости та перетворитися на компанію, здатну забезпечити прибуток, пропонуючи різні послуги. На даний момент це акції, які вимагають від інвесторів сліпої віри в ідеї Ілона Маска, а не в оцінку фундаментальних основ бізнес-моделі.

Джерело: investing.com

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram