Новини
26 Травня 2021
809

Індонезія придумала спосіб заробітку на дуже багатих

Країна насамперед прагне заробити більше грошей для національних екологічних проєктів

Фото: Rony Zakaria

Влада Індонезії вирішила розширити систему оподаткування, додавши додаткові платежі для “дуже багатих громадян країни”. Таким способом уряд має намір заробити більше грошей для національних екологічних проєктів, пише Bloomberg.

Цього тижня міністерство фінансів Індонезії представило кілька ключових реформ у системі оподаткування. За словами глави відомства Срі Мульяні Індраваті, країні потрібно скоротити бюджетний дефіцит з торішніх 6% до 3% від встановленого законом ліміту ВВП. Поповнити державну казну планують коштом людей з високими доходами та основних підприємств-забруднювачів.

“Метою податкової реформи є не тільки збір доходів, але створення стійкого бюджету. Весь світ так працює в умовах зростання”, — підкреслила міністр Індраваті.

Для жителів, які заробляють понад 5 млрд рупій ($349 тис.) на рік планується ввести 35%-ий прибутковий податок. Зараз всі платники податків діляться на чотири групи зі ставками від 5% до 30%. У нововведенні є великий потенціал. Згідно зі звітом консалтингової фірми Knight Frank, найближчі п’ять років кількість багатих людей в Індонезії стрімко зросте.

Податок на викиди вуглецю, який уряд збирається ввести для паливної, автомобільної, целюлозно-паперової, цементної, електроенергетичної та нафтохімічної галузей промисловості допоможе Індонезії скоротити викиди парникових газів і зібрати кошти для екологічних і соціальних програм країни.

Мінфін Індонезії також розглядає варіант диференціації податку на додану вартість для товарів першої необхідності та предметів розкоші. Зараз на все діє єдиний тариф у 10%, а рис, кукурудза, питна вода, електрика і фінансові послуги не оподатковуються.

Серед додаткових джерел поповнення бюджету міністерство фінансів бачить податок для цифрових компаній і збори з електронних транзакцій. Індонезія почала стягувати ПДВ з товарів і послуг закордонних компаній, що продаються в країні через онлайн-платформи, з 2020 року. Зараз податком обкладаються продукти 65 організацій, зокрема Google та Amazon.

Як послаблення в податковій політиці індонезійська влада розглядає нову амністію для платників податків. Організаціям, які приховували активи станом на 2019 рік, запропонують погасити борги за поточними ставками податку на прибуток без санкцій. Попередня податкова амністія пройшла у 2016 році, під час неї виявили $336 млрд незадекларованих активів. Ухильникам 2019 року, що не погасили борг під час амністії 2016-го, доведеться сплатити податок понад максимальної ставки.

Як писали раніше Investory News, дослідження, проведене Economist Intelligence Unit (EIU) за замовленням WWF, відзначає істотне зростання інтересу громадськості до природоохоронних проблем і ступеня залученості в їх рішення. Найбільше пошукових запитів у Google на тему екології зафіксовано серед жителів Азії та Латинської Америки. В Індонезії за останні п’ять років це зростання становило 53%.

Нагадаємо, українська теплова генерація відповідальна за більшість викидів у повітря у Європі та посідає 1-2 місце за викидами основних небезпечних речовин. Водночас їх обсяги не відповідають нормативами ЄС.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram