Новини
25 Травня 2021
780

Дослідження: Українські теплостанції є головними забрудниками у Європі

Жодна з вітчизняних ТЕС не приведена у відповідність до вимог Директив ЄС щодо викидів

Українська теплова генерація відповідальна за більшість викидів у повітря у Європі та посідає 1-2 місце за викидами основних небезпечних речовин. Водночас їх обсяги не відповідають нормативам ЄС. Про це повідомляє громадська організація “Екодія” на основі дослідження міжнародного аналітичного центру EMBER.

Зазначається, що Україна відповідає за 72% всіх викидів зольного пилу в Європі, 27% двоокису сірки та 16% оксидів азоту.

Серед десятки електростанцій з найбільшими викидами зольного пилу (PM10), Україні належать вісім електростанцій. Серед них — Курахівська, Бурштинська, Трипільська, Луганська, Зміївська, Вуглегірська, Слов’янська, Ладижинська ТЕС. Всі вони були введені в експлуатацію у 60-70-х роках минулого століття.

У дослідженні наголошується, що мікрочастинки пилу PM10 у забрудненому повітрі є причиною близько 80% передчасних смертей, пов’язаних з викидами вугільних електростанцій у Європі.

Щодо викидів двоокису сірки (SO2), Бурштинська ТЕС має першість на континенті. Це — найстаріша ТЕС серед десятки головних забрудників, що запрацювала у 1964 році. Серед першої тридцятки Україні належать 12 станцій. SO2 може провокувати накопичення рідини в легенях та сприяти хронічним захворюванням.

За викидами оксидів азоту (NOx) Запорізька ТЕС посідає друге місце серед найбільших забрудників. Інші українські ТЕС поступаються лише найбільшим електростанціям Європи, проте і з тридцятки найбільших забрудників Україні належить дев’ять.

Автори дослідження зауважують, що з моменту приєднання України до Договору про Енергетичну Спільноту 2011 року жодна з українських ТЕС не була приведена у відповідність до вимог Директив ЄС щодо викидів.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України пропонує підвищити втричі — з 10 грн до 30 грн за 1 т — ставку екологічного податку на викиди двоокису вуглецю (CO2). Відповідна норма міститься в розробленому так званому “ресурсному законопроєкті”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram