Новини
30 Травня 2019
1 885

Fozzy Group продовжує лідирувати у топ-10 FMCG-ритейлерів України

Ашан цього разу увійшов до трійки лідерів, витіснивши Metro Cash & Carry на четверту позицію

Фото: Pixabay

Fozzy Group продовжує лідирувати у рейтингу найбільших за площею ритейлерів дослідницької компанії GT Partners Ukraine, яка презентувала чергове дослідження, присвячене основним тенденціям розвитку найбільших гравців продуктового мережевого роздробу України, передає Rau.ua.

Видання повідомляє, що першу позицію Fozzy Group вдалося витримати попри невелике скорочення площ у другому півріччі 2018 року. У першій половині 2018 року до трійки лідерів вдалося долучитися компанії “Ашан Україна Гіпермаркет”, потіснивши Metro Cash & Carry Ukraine з третьої на четверту позицію.

“Таким чином вперше за довгий час змінився розклад в топ-5 FMCG-мереж України. Ці ж позиції компанії зберегли до кінця 2018 року”, – йдеться у дослідженні.

Як зазначається, Ашану вдалося закріпити успіх, збільшивши в другому півріччі свої площі на 7,8 тис. кв. м, у тому числі відкривши магазин площею 5 тис. кв. м у новому торговому центрі у Львові. У свою чергу Metro Cash & Carry Ukraine продовжив роботу на колишніх локаціях.

“Варто відзначити, що в кінці I кв 2019 року Ашан закрив магазин в столичному ТРЦ SkyMall, отже – втратить приблизно 12 тис. кв. м загальної площі”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що цього року відновити розвиток в Україні планує Metro. Зокрема, в планах компанії – відкривати магазини зменшеного формату зі скороченим асортиментом під брендом “Бери-Вези”. “Тому за підсумками року все ще може змінитися”, – зазначається у дослідженні.

У другій половині минулого року відбулися зміни й у другій п’ятірці: “ЕКО маркет” піднявся в рейтингу на одну сходинку, зайнявши восьме місце. Причому загальна площа магазинів мережі майже не змінилася.

“Успіх їй забезпечила стагнація конкурента – магазинів Фуршет, який за останні півроку скоротив площі своїх магазинів на 8,8 тис. кв. м. І це не межа: в рамках оптимізації торговельної мережі буде закрито ще 12-13 магазинів до кінця 2019 року”, – пише видання.

Зазначається, що у 2018 році тільки 40% ритейлерів були зосереджені на внутрішніх процесах і не розширювалися. “Приблизно стільки ж (39%) компаній збільшили свою сумарну торговельну площу. При цьому 5% брендів покинули ринок, що у 2,5 рази більше, ніж кількість нових гравців, що з’явилися в той же період”, – йдеться у повідомленні.

У дослідженні зазначається, що невеликим гравцям важко конкурувати з великими мережами в оптимізації логістичних та інших витрат, а “споживачі в основній своїй масі продовжують ганятися за нижчою ціною, хоча вже готові трохи переплачувати за якість сервісу”.

Що стосується регіонального аспекту, то на території Західної України минулого року найбільш помітно зросли торгові площі – відразу майже на 27%. “Це можна пояснити частково активним освоєнням регіону національними торговими мережами”, – зазначається у дослідження.

Аналогічно на сході країни ритейл розвивається темпами, у порівнянні зі столичними – 22,9% проти 22,1% у Києві. “А от північні та південні регіони країни значно відстають у списку. Там удвічі менша кількість ритейлерів розширювала свою присутність”, – йдеться у дослідженні.

Раніше Investory News писали, інвестиційна компанія L1 Михайла Фрідмана та його партнерів планує придбати іспанського ритейлера DIA. Бізнесмен готовий витратити на його порятунок €800 млн та зробити з компанії лідера ринку.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram