Новини
21 Березня 2019
1 717

Фрідман купує іспанського рітейлера DIA

Разом з партнерами він готовий витратити на його спасіння €800 млн та зробити з компанії лідера ринку

Акціонери великого іспанського рітейлера DIA відмовилися пропозиції щодо випуску допемісії, яку пропонувала Рада директорів компанії. Про це повідомило агентство Reuters. Це відкрило шлях для реалізації плану інвестиційної компанії L1 Михайла Фрідмана та його партнерів, які мають намір повністю викупити іспанську роздрібну мережу та провести трансформацію її бізнесу.

L1 створена у 2013 році Фрідманом та його партнерами по “Альфа-груп” Германом Ханом та Олексієм Кузьмічевим. L1 інвестує у міжнародні проекти $14 млрд, які вона отримала за продану “Роснефть” частку в ТНК-ВР. Роздрібний підрозділ L1 Retail планує інвестувати до $3 млрд. Його керівник Стефан Дюшарм, раніше працював у X5 Retail Group (російські роздрібні мережі “Пятерочка”, “Перекресток”, “Карусель”).

DIA – одна з найбільших мереж супермаркетів у Іспанії. Її чистий дохід у 2018 р. скоротився на 11,3% до €7,3 млрд. Консолідований збиток зріс у 2,6 рази до €299 млн. Тоді як чистий борг виріс у півтори рази – майже до €1,5 млрд. На початок 2019 р. під брендом DIA працювали 6157 власних та франчайзингових магазинів у Іспанії, Португалії, Аргентині та Бразилії. DIA вдалося наростити долю на ринку під час останньої рецесії у іспанський економіці. Після цього в іспанський ринок почав активно інвестувати німецький дискаунтер Lid та місцевий роздрібний оператор Mercadona. У 2018 р. компанія оголосила три попередження про зниження прибутків, а її акції втратили близько 90%.

Зараз L1 з часткою 29% – найбільший акціонер DIA. У вільному обігу – 58,4% на середину лютого 2019 р. У Goldman Sachs Group – 5,7%, у решти власників невеликі пакети.

Інвесткомпанія L1 повідомила про намір стати єдиним власником DIA на початку лютого й запропонувала план оздоровлення компанії з трьох кроків. Спочатку L1 зробила 5 лютого пропозицію іншим акціонерам про викуп їх паперів по €0,67 за акцію (+56,1% до ціни закриття торгів напередодні). За це L1 доведеться заплатити €296 млн. Як зазначала Financial Times, більша частина паперів DIA з пакета L1 купувалися, коли акції рітейлера коштували близько €4 за штуку.

Другий крок плану – L1, за умови успішного викупу та досягнення домовленостей з банками-кредиторами рітейлера, мала намір підтримати додаткову емісію DIA на €500 млн. Третій крок – запуск п’ятирічної трансформації рітейлера, ґрунтуючись на “експертизу світового рівня в роздрібній торгівлі”.

Раніше Investory News повідомляли, що російський бізнесмен українського походження, співвласник “Альфа-Банк Україна” та засновник львівського Leopolis Jazz Fest (до 2018 року Альфа Джаз Фест) Михайло Фрідман стане співінвестором будівництва газопроводу “Північний потік-2”.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram