Новини
9 Червня 2020
1 068

Uber втрачає акціонерів: LetterOne вийшла з капіталу компанії зі збитком в $27 мільйонів

Три роки тому L1 вклала в стартап $200 мільйонів, сподіваючись заробити на IPO, але Uber виявився переоціненим

Інвестиційна компанія LetterOne (L1), продала свою частку в американському сервісі замовлення таксі та доставки їжі Uber за $173 млн. Про це йдеться у фінансовому звіті компанії за 2019 р., повідомляє РБК.

У 2016 р. холдинг повідомляв, що інвестував в Uber $200 млн, але яку частку отримав, не розкривав.

На думку засновника Dsight Арсенія Даббаха, L1 могла вийти з Uber, тому що більше не бачить можливості заробити на стартапі.

“Багато, хто інвестував в Uber в останні роки перед IPO, які сподівалися заробити мінімум у два рази більше в найближчі три роки. Однак ситуація з Uber вийшла не дуже вдалою, і, найімовірніше, компанія вирішила продати частку, щоб вкласти отримані кошти вигідніше”, — стверджує Даббах.

Uber була заснована у 2009 р. Тревіс Каланіком і Гарреттом Кемп як додаток для смартфона, який дозволяв викликати таксі за допомогою одного натискання кнопки. З кожної поїздки Uber стягувала комісію 20% від її вартості. Зараз компанія працює в 69 країнах. У травні 2019 р. компанія провела IPO.

На первинному розміщенні акції Uber оцінювалися в $45, а сама компанія — у $82 млрд, хоча спочатку банки називали оптимістичну оцінку в $120 млрд.

У перший день торгів котирування Uber обвалилися на 20%. Головною проблемою аналітики називали збитковість Uber. Після цього вартість акцій сервісу почала повільно підійматися, але до первинних $45 не повернулися до сих пір.

Найбільшими акціонерами Uber, згідно з інформацією Bloomberg, на цей час є SoftBank (12,8%) і Benchmark Capital (8,66%). Капіталізація компанії на Нью-Йоркській біржі — $64,5 млрд.

Нагадаємо, сервіс таксі Uber вирішив скоротити штат на 14% до 3,7 тис. осіб. Глава сервісу Дара Хосровшахі відмовився від базової зарплати до кінця 2020 р.

Американський стартап Lime, який надає в оренду електросамокати, залучив від Uber $170 млн. Оцінка Lime у 2020 р. знизилася з $2,4 млрд до $510 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram