Новини
6 Вересня 2020
2 235

Forbes: Івано-Франківськ — найкраще місто в Україні для бізнесу

Серед перших у рейтингу видання також — Вінниця та Львів, а столиця займає четверте місце

Івано-Франківськ зайняв перше місце в рейтингу кращих міст для ведення бізнесу в Україні за версією Forbes. Він набрав 720 балів з 1000 можливих. При цьому в місті немає ані високих зарплат, ані зручного географічного розташування. Рейтинг опублікований у вересневому випуску видання.

За даними видання, в кінці 2014 р. в Івано-Франківську стартував краудфандінговий проект — громадський ресторан Urban Space 100. Ініціатива виявилася настільки вдалою, що незабаром у Києві 500 соціальних інвесторів вклали в аналогічний стартап по $1000, а заявки на наступну франшизу надходять вже й з-за кордону.

Нині засновник Urban Space 100 Юрій Филюк спільно з містом реалізує ще один проект — реновація заводу “Промприлад. Реновація” за $25 млн. Серед партнерів — влада Канади та Швеції, BMW Foundation і British Council. Десятки організацій вже стали резидентами модної локації: галереї, бістро, пивоварня і міське управління інвестиційної політики.

На другій позиції опинилася Вінниця, набравши 717 балів. Згідно з опитуванням, якість життя у місті на 22 параметри вище, ніж в інших обласних центрах. У Вінниці також розташувався кластер індустріальних парків.

Третє місце зайняв Львів — 708 балів. У місті створено IT-кластер, до складу якого входять 200 софтверних компаній з числом співробітників понад 20 тис. осіб.

Київ опинився на четвертій позиції. Він набрав 706 балів, хоча всі глобальні компанії починають експансію в Україну зі столиці. Як зазначили в Forbes, жителі міста не задоволені якістю комунальних та інших послуг, а також загальною екологічною ситуацією. Крім того, інноваційний кластер формується повільніше, ніж в інших європейських столицях.

У ТОП-10 також увійшли Тернопіль, Ужгород, Дніпро, Хмельницький, Одеса та Харків.

Як зазначають автори рейтингу, він складений для того, щоб визначити перспективні напрямки розвитку бізнесу та залучення інвестицій.

Оцінювалася привабливість для бізнесу міст з населенням від 90 тис. осіб на основі 10 критеріїв: прозорість міської влади, ділова активність, регіональний Doing Business, купівельна спроможність, транспортне сполучення, безпека, освіта, сприйняття міст жителями, міграційна привабливість та екологічна ситуація.

Як писали раніше Investory News, Київ — серед найкращих міст для фрілансерів в рейтингу займає 25 місце. Мобільний рітейлер Carphone Warehouse оцінив 30 міст за 10 критеріями, які важливі в роботі фрілансером: рівень зайнятості, місячна зарплата, локації для роботи, транспорт, швидкість інтернету, місячна орендна плата, охорона здоров’я, дозвілля, вартість і якість життя.

Також, українська столиця за рік стрибнула на 44 сходинки (зі 150 на 106) у рейтингу найдорожчих міст для емігрантів. Наразі Київ знаходиться на одній позиції разом з Гамбургом (Німеччина) та Лісабоном (Португалія).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram