Новини
20 Червня 2019
864

Bank of America передбачив обвал цін на нафту до $40 за барель

Торгова війна між США і Китаєм та загальне уповільнення світових економік можуть потягнути ціни на нафту вниз

Ринок нафти може впасти в разі ескалації торгової війни між Китаєм і США, вважають аналітики Bank of America Merill Lynch.

Якщо торгове напруження між країнами посилиться, Китай відмовиться дотримуватися санкцій проти Ірану і відновить купівлю іранської нафти, це може обвалити вартість бареля нафти марки WTI до $40. На 18 червня ф’ючерси WTI торгувалися за ціною $54 за барель. Тобто падіння може скласти майже 27%.

До американських санкцій проти Ірану обсяг нафтових постачань з Ісламської республіки в Китай становив близько 600 000 барелів на добу. У КНР постачалося близько 30% сукупного іранського нафтового експорту. Восени минулого року найбільші нафтові компанії Китаю China National Petroleum Corp і China Petrochemical Corp відмовилися від закупівель нафти в Ірані, погодившись дотримуватися умов санкцій США проти Ірану. На початку листопада Вашингтон зробив виключення для восьми країн (в тому числі для Китаю), які могли продовжувати купівлю іранської нафти. У травні стало відомо, що Китай припинив закупівлі нафти в Ірані.

Крім торгової війни на паливні ринки тисне і загальне уповільнення світових економік, вважають в BofA. Попит на нафту у світі знижується, в той час як видобуток зростає. Так, у 2019 році світовий попит на нафту виросте лише на 900 000 барелів на добу, а в наступному році — на 1 млн барелів, прогнозують в банку. При цьому видобуток нафти в США за останні 12 місяців зріс на 1,4 млн барелів на добу. “Оскільки попит на нафту знижується, ціни на нафту повинні впасти”, – роблять висновок автори огляду Bank of America.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) 14 червня знизило прогноз зростання попиту на нафту у 2019 році на тлі нестабільності світової торгівлі. На думку фахівців агентства, торгові війни негативно впливають на перспективи зростання.

Напередодні у Китаї відкрилась нова біржа Star Market

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram