Новини
4 Травня 2020
877

Азійські фондові ринки торгуються в мінусі на фоні наростання конфлікту між США та Китаєм

Трамп пригрозив КНР підвищенням мит за приховування інформації про COVID-19

Котирування на Гонконзькій фондовій біржі демонструють падіння на фоні наростання конфлікту між США та Китаєм у частині приховування інформації щодо коронавірусу. Так, Hang Seng Index упав на 947.41 пункти (-3.84%) до 23,696.18, свідчать дані торгів. При цьому південнокорейський KOSPI знизився на 2,6%, індонезійська JX Composite – на 2,4%.

Контекст. Раніше Associated Press з посиланням на дані розвідки повідомило, що Китай приховав масштаби спалаху коронавірусу й ступінь його заразливості, аби встигнути запастися необхідними засобами захисту та медикаментами. “Применшуючи тяжкість коронавірусу, КНР збільшила імпорт і скоротила експорт медичних товарів”, – йдеться у доповіді.

До цього The Daily Telegraph з посиланням на доповідь розвідувального союзу “Пять глаз” (США, Австралія, Канада, Великобританія та Нова Зеландія) повідомило, що влада Китаю навмисно приховувала та знищували дані про спалах коронавірусу COVID-19 у країні.

У результаті президент США Дональд Трамп заговорив про підвищення тарифів на китайські товари – як один із заходів залучення Китаю до відповідальності за несвоєчасне інформування світової громадськості про появу коронавірусу COVID-19.

“Це найстрашніше покарання, ось що я скажу. Ми всі граємо в складну гру: в шахи або покер. (…) І це не шашки, ось що я вам скажу”, – заявив він в ефірі телеканалу Fox News, відповідаючи на питання, чи розглядає підвищення мит у якості покарання для Китаю.  Президент додав, що “тарифи, як мінімум, є великим інструментом на переговорах”.

Нафта реагує. На фоні інформації про те, що США розглядають можливість підвищення мит на китайські товари, у понеділок, 4 травня, знижуються ціни на нафту. Так, вартість липневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на ранок складає $25,97 за барель, що на $0,47 (1,78%) нижче ціни на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у п’ятницю, 1 травня, липневі ф’ючерси подешевшали на $0,04 (0,15%), до $26,44 за барель.

Ф’ючерс на нафту WTI на червень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) знизився в ціні на $1,4 (7,08%), до $18,38 за барель. До закриття попередніх торгів ціна контракту склала $19,78 за барель, піднявшись на $0,94 (5%).

Як зазначає видання, відновлення торгової війни США та Китаю згубне для цін на нафту у довгостроковій перспективі.

Раніше Investory News писали, що президент США Дональд Трамп заявив, що його країна тимчасово припиняє фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) до моменту, допоки у Вашингтоні не вивчать, як ВООЗ реагувала на кризу з пандемією коронавірусу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram