Новини
15 Квітня 2020
890

Грошей не буде: Трамп тимчасово зупинив фінансування ВООЗ

Американський президент звинувачує організацію в захисті китайських інтересів

Президент США Дональд Трамп заявив, що його країна тимчасово припиняє фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) до моменту, допоки у Вашингтоні не вивчать, як ВООЗ реагувала на кризу з пандемією коронавірусу. Відповідну заяву він зробив у вівторок, 14 квітня, на брифінгу в Білому домі, повідомляє Reuters.

За словами Трампа, США в термін від 60 до 90 днів збираються вивчити “провали в управлінні” з боку ВООЗ і роль організації “у поширенні коронавірусу”.

“Трамп розкритикував позицію ВООЗ, яка встала на сторону Китаю, коли США ввели обмеження на авіасполучення з цією країною, і високо оцінила “відкритість” Китаю”, – зазначає Deutsche Welle. За словами Трампа, США – головний спонсор ВООЗ, країна вносить до бюджету організації $400-500 млн щорічно, що більш ніж у 10 разів перевищує внески Китаю.

Як зазначає агентство dpa, критика Трампа спирається на думку деяких експертів, які вважають, що на ранній стадії епідемії ВООЗ занадто довіряла даними з Китаю і, спираючись на китайські оцінки, фактично ігнорувала інформацію з Тайваню про те, що коронавірус може передаватися від людини до людини.

“За словами Трампа, надмірна довіра до Китаю призвела до того, що коронавірусом заразилося у двадцять разів більше людей, ніж повинно було”, – йдеться у повідомленні.

Тим часом генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш після рішення президента США Дональда Трампа про тимчасове припинення фінансування ВООЗ виступив із заявою про несвоєчасність такого кроку. “Наразі настав час для єдності в глобальній битві проти пандемії COVID-19, а не час для скорочення ресурсів ВООЗ, яка очолює та координує зусилля боротьби з коронавірусом у світі”, – зазначив він.

І додав, що ВООЗ необхідно підтримати, як організацію абсолютно важливу для перемоги над COVID-19. “Пізніше, після пандемії, настане час озирнутися назад, а наразі не той час. Тоді можна буде зрозуміти, як така хвороба виникла та поширила своє спустошення швидко по всьому світу”, – зазначив він, захищаючи ВООЗ від звинувачень Трампа.

Своєю чергою, переглянути рішення про припинення фінансування ВООЗ, закликала президента Дональда Трампа й Американська медична асоціація (АМА). “Це рішення – небезпечний крок у неправильному напрямку”, – йдеться в заяві президента АМА Патріс Харріс, опублікованому на сайті організації.

За словами Харріс, боротьба з пандемією коронавірусу “вимагає міжнародного співробітництва та опори на науку та дані”. “Скорочення фінансування ВООЗ замість того, щоб зосередитися на рішеннях – це небезпечний крок у небезпечний для всього світу момент”, – зазначає президент АМА.

Нагадаємо, за оцінкою аналітичного центру Oxford Economics, втрати світового ВВП від поширення нового типу коронавірусу можуть скласти $1,1 трлн у 2020 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram