Новини
9 Жовтня 2023
290

За час війни значно зросла активність кібершахраїв

Їх жертвами став кожен дев’ятий українець

Фото: Depositphotos

Кожен дев’ятий опитаний українець ставав жертвою шахраїв від початку повномасштабного вторгнення, свідчать результати масштабного опитування Нацбанку та платформи відкритих даних Опендатабот, пише Економічна правда.

Згідно з результатами опитування, від початку повномасштабного вторгнення в Україні зросла активність кібершахраїв. Користуючись ситуацією та складним становищем громадян, злочинці адаптували шахрайські схеми під сьогодення та ошукували людей, прикидаючись банками чи обіцяючи фінансову допомогу від імені держави, міжнародних і благодійних організацій.

Було виявлено, що 11% українців ставали жертвою шахраїв від початку повномасштабного вторгнення.

Найчастіше злочинці ошукують молодь (18-24) та людей у віці 65+.

Згідно з даними опитування, найчастіше українців ошукували під час покупки/продажу товару в інтернеті — з таким стикався кожен другий респондент (52,74%).

Друга за популярністю злодійська схема — фішингові посилання (18,57%). У 12,04% шахраї зламали соцмережі, а ще в 10,18% виманювали інформацію телефоном тощо.

Під час війни шахраї використовують вразливість громадян, їх тривогу, скрутний стан. Протидіяти цьому можна лише через обізнаність і критичне мислення.

Більшість випадків, коли громадяни втрачали свої кошти, виникали через розголошення ними даних своєї платіжної картки, одноразових паролів для підтвердження операцій, даних для входу до інтернет-банкінгу.

Половина від загальної суми збитків від шахрайства з платіжними картками відбувалася через соціальну інженерію.

Як писали раніше Investory News, ДПС слідкує за продажами через Facebook та Instagram та інші інтернет майданчики на предмет продажів або надання послуг без реєстрації підприємницької діяльності.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram