Думки
29 Лютого 2024
349

Дмитро Кулеба, Жозеп Боррель: Європа та світ потребують перемоги України

Міністр закордонних справ України та високий представник ЄС нагадують усім про ставки в агресивній війні росії, що триває вже третій рік

Фото: Sergei Supinsky/AFP

Українці, європейці та інші люди у всьому світі зацікавлені у протидії агресивній війні, яку росія розв’язала два роки тому. Нездатність підтримати Україну зараз призведе до повернення до темного минулого військової агресії, імперіалізму та колоніалізму — і не лише у Європі.

24 лютого 2022 року, коли росія запровадила сотні тисяч солдатів в Україну, ознаменувало початок великого геополітичного землетрусу. Протягом двох років Європа жила з похмурою реальністю найбільшої агресивної війни на континенті з часів Другої світової війни та з широкомасштабними жахливими звірствами.

Те, що робить росія, є класичним прикладом імперської та колоніальної агресії у стилі XIX століття. Україна переживає те, що у минулому жорстоко пережили багато інших країн. Для росії ця війна ніколи не була пов’язана з нейтралітетом України, розширенням НАТО, захистом російськомовного населення чи іншими сфабрикованими приводами.

Президент росії владімір путін неодноразово заявляв, що Україна не існує як нація й що українська ідентичність є штучною. Війна спрямована виключно на знищення незалежної країни, завоювання земель і відновлення панування над народом, який вирішив бути господарями своєї долі. Імперські амбіції росії, безсумнівно, знайомі багатьом країнам світу, які раніше зазнавали колоніального правління та гноблення.

Наслідки російської агресії проти України відчуваються далеко за межами Європи. Війна вплинула на продовольчу безпеку й ціни на енергоносії та супроводжувалася масовими кампаніями з дезінформації та політичної дестабілізації. Ці потрясіння були воістину глобальними. путін відкриває світ, який стає дедалі більш транзакційним. Він розгорнув “Групу Вагнера” в Африці, дестабілізував інші країни через державні перевороти й брав участь в економічному примусі через загрозу голоду, пропонуючи зерно, яке він сам зробив дефіцитним, систематично спалюючи поля в Україні, націлюючись на інфраструктуру зберігання та блокуючи важливі морські експортні маршрути.

Таким чином, війна та її наслідки стосуються кожної країни. Якщо росія переможе, це стане дуже небезпечним сигналом про те, що “сильний має право”. У кожної агресивної держави в усьому світі виникне спокуса піти шляхом росії. Якщо агресія зрештою окупиться, чому б усім тим, хто має територіальні претензії до своїх сусідів, не діяти відповідно до неї? Ось чому на користь багатьох країн Азії, Африки та Латинської Америки, щоб Україна виграла війну.

Зрештою, ця війна не про “Захід проти інших”. Підтримка України не є прозахідною. Йдеться про відмову від війни та терору. Йдеться про відстоювання принципу міжнародних відносин, заснованих на взаємній повазі, та підтримку права українців на безпеку та свободу. Україна та Європейський Союз поділяють погляди на міжнародні відносини у XXI столітті, які прямо протилежні поглядам путінської росії. Наше бачення ґрунтується на міжнародному праві, повазі та взаємній вигоді, а не на примусі, хабарництві та страху.

Ніхто, як ми, не зацікавлений у якнайшвидшому припиненні цієї війни та поверненні миру на наш континент. Для досягнення цієї мети Україна запропонувала формулу миру з десяти пунктів, яку ЄС повністю підтримує, яка не лише передбачає припинення бойових дій, а також включає пропозиції щодо зміцнення продовольчої безпеки, ядерної безпеки, захисту навколишнього середовища, енергетичної безпеки, міжнародного правосуддя, захисту прав людини, права та повагу Статуту ООН.

Ця формула є єдиною серйозною мирною пропозицією на столі переговорів, і ми закликаємо всі країни, прихильні до світу, приєднатися до нас і втілити її в життя. Наразі Україна організує Глобальний саміт світу у Швейцарії, і ЄС активно підтримує цей процес. Лідери всього світу працюватимуть над досягненням угоди щодо спільного бачення справедливого миру в Україні на основі Статуту ООН. Тоді росії буде представлено цю консолідовану позицію, яка представляє світову більшість, і в неї не залишиться іншого вибору, окрім як діяти сумлінно.

Оскільки війна триває вже третій рік, нашим посланням є стійкість перед агресією і терором. Ми не можемо і не припустимо, щоб агресія була винагороджена у XXI столітті; натомість ми мобілізуємося проти цього. Єдиний спосіб досягти справедливого миру – це подвоїти підтримку України. ЄС зробив саме це останніми місяцями й має намір ще більше збільшити допомогу у 2024 році.

Наша спільна мета — забезпечити, щоб Україна могла повернути хід війни на свою користь і якнайшвидше досягти справедливого миру. Світова підтримка має вирішальне значення задля досягнення цього результату. Дотримання міжнародного права відповідає інтересам усіх, а співробітництво є найвищим пріоритетом. Не повинно бути повернення до темного минулого військової агресії, імперіалізму та колоніалізму — ані в Європі, ані в якомусь іншому регіоні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram