Новини
6 Серпня 2019
678

Україна запровадила новий порядок маркування харчових продуктів

Закон був розроблений з метою імплементації санітарних і фітосанітарних стандартів Євросоюзу

У вівторок, 6 серпня, в Україні набрав чинності закон “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”, за який було проголосовано ще у грудні 2018 року, і який встановлює нові вимоги до маркування харчових продуктів, про це йдеться у повідомленні на сайті Верховної Ради.

Зазначається, що цей закон було розроблено з метою імплементації санітарних і фітосанітарних стандартів Євросоюзу. “А також для забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їх обізнаності, встановлення засобів забезпечення права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти”, – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що встановлено нові вимоги до забезпечення розбірливості інформації. Тобто, збільшено розмір шрифту, яким надається обов’язкова інформація про харчовий продукт. А також виділятимуться шрифтом, стилем або кольором в переліку інгредієнтів продукти, які містять алергени. “Це повинно захистити споживачів від шкідливих добавок”, – вважають автори закону. Додається, що інформацію про невеликий вміст ГМО можуть не вказувати.

Крім того, замість максимального терміну придатності тепер вказуватимуть мінімальний. Для швидкопсувних продуктів залишать маркування “використовувати до”, а для всіх інших дозволять писати “мінімальний термін придатності” – це та дата, після якої продукт все ще можна вживати, але він вже може змінити свої характеристики. На деяких продуктах, наприклад, кондитерських та хлібобулочних виробах і винах, свіжих фруктах та овочах, солі, цукру та оцту можуть зовсім не вказувати дати.

“Якщо продукт зберігається до трьох місяців, вказуватиметься тільки місяць і день (без року). Якщо продукт може зберігатися від 3 до 18 місяців – вказуватиметься місяць і рік. Якщо продукт зберігається від 18 місяців – тільки рік”, – зазначається у повідомленні.

Також споживачам надаватиметься інформація про те, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню/розморожуванню. “Це нібито допоможе не купувати продукти, які через багаторазове заморожування та розморожування втрачають свої смакові характеристики”, – зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, у липні загальні витрати українців на товари повсякденного попиту зросли на 16,8% через зростання цін на 11,1% та обсягів продаж на 5,7%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram