Новини
14 Грудня 2023
425

За приниження за мовною ознакою буде передбачене покарання

До Верховної Ради внесено відповідний законопроєкт

За приниження громадян України, які говорять мовами, відмінними від державної, каратимуть. Таку пропозицію мають розглянути депутати парламенту, повідомляє сайт Верховної Ради.

Законопроєкт №10332 подав на розгляд нардеп від “Слуги народу” Олександр Юрченко. У поясненнях до документа сказано, що події останніх днів показують, що дедалі частіше трапляються випадки дискримінаційного ставлення до громадян за мовною ознакою. В окремих регіонах та місцях компактного проживання національних громад поширені російська, білоруська, румунська, угорська, болгарська, польська, кримськотатарська, єврейські мови, гагаузька, грецька, словацька, німецька та інші.

Автор законопроєкту пояснює, що за окремими соціальними дослідженнями станом на жовтень 2023 року 45% українців відчувають дискримінацію за мовною ознакою. “Така ситуація неприпустима і тому потребує врегулювання на законодавчому рівні”, — сказано в записці пояснення до законопроєкту.

Згідно із запропонованими змінами, за публічне образливе приниження громадян за мовною ознакою загрожує штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи громадські роботи терміном від тридцяти до сорока годин.

Нагадаємо, Євросоюз погодив закон про штучний інтелект.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram