Новини
11 Грудня 2023
290

Євросоюз погодив закон про штучний інтелект

Це перше у світі зведення правил щодо регулювання ШІ

Після триденних переговорів керівництво Ради Європи та переговорники Європарламенту досягли попередньої угоди щодо всеосяжних правил регулювання в галузі штучного інтелекту — так званого закону про ШІ. Наступними кроками щодо його схваленння буде доопрацювання проєкту й голосування щодо нього на початку 2024 року. Передбачається, що закон набуде чинності не раніше 2025 року.

Пропозиції офіційних осіб Європейського Союзу, які розкриває пресреліз організації, включають визначення ШІ як ПЗ, для якого найбільш важливо, що цілі задає саме користувач. І лише в цьому випадку програма може “для конкретного набору цілей, визначених людиною, генерувати результати, такі як контент, прогнози, рекомендації чи рішення, що впливають на середовище, з яким вони взаємодіють”.

Закон про ШІ є флагманською законодавчою ініціативою, що сприяє одночасно розвитку ШІ (наприклад, у матеріалах є заходи підтримки індустрії), так і збереженню максимально безпеки процесів.

Ключова ідея документа в тому, що регулювання спиратиметься на “ризик-орієнтований” підхід: що вищий потенційний ризик того чи іншого нового функціоналу ШІ для людей і держав, то суворіші правила. Саме тому у законі з’являються також градації ШІ за рівнем ризику.

Крім іншого, в правилах прописані гарантії безпечного використання штучного інтелекту (зокрема визначені сфери, де допустимо використання ПЗ середнього ступеня ризику, описано вимоги використання ПЗ високого ступеня ризику правоохоронними органами в критичних ситуаціях тощо).

Окремий розділ присвячений дотриманню споживчих прав: можна буде подавати скарги на некоректну роботу ШІ, за порушення передбачені штрафи (відсотки від доходу або фіксована сума): €35 млн або 7% за використання заборонених додатків, €15 млн або 3% за порушення інших правил закону про ШІ та €7,5 млн або 1,5% за дезінформацію.

“Це історичне досягнення та величезна віха на шляху до майбутнього! У цьому починанні нам вдалося зберегти надзвичайно тендітний баланс: стимулювати інновації та впровадження штучного інтелекту по всій Європі, повністю поважаючи основні права наших громадян”, — вважає держсекретар Іспанії з цифровізації та штучного інтелекту Кармі Артігас.

Комісар ЄС Тьєррі Бретон назвав проєкт “історичним”, заявивши, що він встановлює “чіткі правила використання штучного інтелекту”: “це набагато більше, ніж зведення правил — це стартовий майданчик для стартапів ЄС та дослідників, які очолять глобальні перегони штучного інтелекту”.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн теж не оминула новину стороною, написавши в соцмережі, що закон про ШІ допоможе розвитку саме безпечних технологій, що не загрожують людям: “це унікальна правова база для розвитку ШІ, якому ви можете довіряти”.

Це перша законодавча пропозиція у своєму роді, а отже, вона може стати глобальним стандартом для регулювання ШІ в інших країнах, адже США, Великій Британії та Китаю, де вже працюють над подібними документами, ще тільки належить опублікувати свої власні рекомендації.

Нагадаємо, OpenAI назвав пʼять шахрайських схем у всьому світі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram