Новини
22 Листопада 2023
256

Відтепер інвестиції страхуватимуть від воєнних ризиків

За відповідний законопроєкт проголосували 242 депутати

Верховна Рада на засіданні 21 листопада ухвалила в цілому законопроєкт №9015 про страхування інвестицій від воєнних ризиків, повідомив автор законопроєкту, нардеп Дмитро Кисилевський, пише Економічна правда.

Ініціативу підтримали 242 народні депутати.

Суть проєкту полягає в наданні права Експортно-кредитному агентству України страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Такий поліс дозволить українським інвесторам та промисловцям розраховувати на компенсацію втрат у випадку “прильоту”.

“Зараз такі поліси страхування інвестицій від воєнних ризиків можуть отримати лише іноземні компанії через міжнародні фінансові організації. Після підписання закону Президентом таку можливість отримають і українські підприємства — через ЕКА”, — пояснив Кисилевський.

Він додав, що Кабмін має забезпечити схвалення за погодженням з Національним банком України нормативно-правового акту, що визначає перелік воєнних ризиків, а також умови та порядок страхування (перестрахування) таких ризиків при здійсненні видів діяльності ЕКА.

Необхідною умовою для запуску страхування інвестицій від воєнних ризиків є збільшення статутного капіталу ЕКА та налагодження перестрахування.

Наразі Мінекономіки комунікує з MIGA, DFC та ЄБРР, а також з донорами в рамках Мультидонорської координаційної платформи щодо необхідності залучення $100 млн для перестрахування української ЕКА та $500 млн для міжнародних трастових фондів страхування та перестрахування.

Запровадження механізму страхування інвестицій від воєнних ризиків є частиною Плану відновлення переробної промисловості.

Нагадаємо, Данія інвестуватиме в Україну.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram