Новини
7 Квітня 2020
1 035

План порятунку: Приватне підприємство GSV запропонувало $2,5 мільярди за Malaysia Airlines

Авіакомпанію планують зробити прибутковою за два-три роки

Приватне підприємство Golden Skies Ventures (GSV), створене групою колишніх співробітників Malaysian Airline System Bhd (MAS) і кількома приватними особами, зробило пропозицію на $2,5 млрд щодо повного поглинання національної державної авіакомпанії Малайзії Malaysia Airlines, повідомляє Reuters.

Видання зазначає, що угоду було  запропоновано ще місяць тому, оскільки авіакомпанії по всьому світу постраждали від обмежень на поїздки з початком пандемії коронавірусу. Загалом раніше інтерес до Malaysia Airlines, проявляли Japan Airlines Co Ltd і вітчизняні авіаперевізники AirAsia Group Bhd і Malindo Air.

“Ми забезпечили понад $2,5 млрд від європейського банку. На отримання довгострокового фінансування у нас піде приблизно три-чотири місяці”, – розповів Reuters генеральний директор Шахріл Ламін у телефонному інтерв’ю. І відмовився назвати компанію від якої отримано фінансування, зазначивши, що було проведено переговори й з іншими іноземними банками та приватними акціонерними компаніями щодо подальшого фінансування.

Крім того Шахріл Ламін додав, що GSV візьме на себе більшу частину боргу авіакомпанії. Загалом у компанії вважають, що мають достатньо ліквідності, аби допомогти Malaysia Airlines комфортно працювати та стати прибутковою за 2-3,5 роки, повідомляє The Edge Markets.

За словами корпоративного адвоката компанії Шахрая Ламіна, уряд не повинен закривати Malaysia Airlines. “Це тому, що Malaysia Airlines вносить свій внесок у туристичний сектор країни. Авіакомпанія поверне пасажирів преміум-класу, – впевнений він. – Якщо Малайзійські авіалінії буде зачинено, закриється й туризм, бо авіакомпанія є найбільшим вкладником у преміальні туристичні надходження”.

Своєю чергою заступник генерального директора Равіндран Девагунам зазначив, що повернення пасажирів преміум-класу в Malaysia Airlines також допоможе Міжнародному аеропорту Куала-Лумпур (KLIA) досягти статусу регіонального авіаційного центру. “По суті, якщо не ремонтуватиметься національна авіакомпанія, то влада не збираєтеся робити KLIA великим центром”, – додав він.

Крім того компанія планує розширити мережу польотів та максимально збільшити парк з 81 літака. Будуть збережені й інші бізнес-одиниці, наприклад, вантажний і ремонтно-технічний відділ.

За словами Равіндрана Девагунама, незалежно від того, скільки часу коронавірус вируватиме по всьому світу цього року, покращення ситуації в бізнесі розпочнеться вже з літа 2021 року.

Тим часом американська авіабудівна компанія Boeing виступила за те, щоб уряд США виділив не менше $60 млрд для підтримки у вигляді гарантій за кредитами авіаційно-космічної промисловості.

А в Україні авіаційний комітет Торгово-промислової палати України оцінили збитки авіаційних підприємств мінімум у 10-15 млрд грн за I квартал 2020 року та наголосили, що без впровадження невідкладних заходів держпідтримки галузь очікує банкрутство, держава недоотримає мільярдні надходження до бюджету, а тисячі працівники сфери втратять робочі місця.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram