Бiзнес
27 Травня 2020
2 032

Знову в небо: Авіаперевізники змінюють правила – на що повинні розраховувати любителі мандрівок?

Перевірка температури, тестування, дорогі квитки й відсутність їжі – світова авіаіндустрія відновлює польоти

Світова авіаіндустрія вводить нові правила та готується до масштабних змін, які чекають на неї з відновленням авіаперевезень після майже тримісячного простою, що викликаний пандемією коронавірусу.

І якщо після 11 вересня мандрівникам потрібна була впевненість у тому, що на борту немає зброї, то тепер авіакомпанії й аеропорти повинні будуть запевнити їх у тому, що на борту немає вірусів, повідомляє Financial Times.

Перевірятимуть перед польотом

Наразі для всіх нормою стає перевірка температури пасажирів. Як приклад видання наводить аеропорт імені Шарля де Голля в Парижі, де крім цього покажчики перед стійками реєстрації показують й дистанцію, яку повинні дотримуватися пасажири між собою.

А ще у залах вильоту наклейки попереджають людей, що сидіти потрібно на відстані один від одного. Плексигласові перегородки відгороджують персонал від пасажирів при реєстрації квитків, на кожному вході роздаються захисні маски та дезінфекційні гелі. “На обов’язкове використання захисних масок і дезінфекційних засобів для рук наполягають більшість перевізників та аеропортів”, – наголошує видання.

А от деякі аеропорти, у тому числі в Гонконзі, пішли трохи далі й ввели обов’язкове тестування на COVID-19 для пасажирів, що прилітають. “У майбутньому обов’язковим атрибутом заходів біологічної безпеки можуть стати так звані паспорти імунітету”, – зазначає FT.

За словами авіаційного консультанта Ендрю Чарлтона, медична довідка буде так само важлива, як і віза.

Змінюють правила

Ряд авіаперевізників, у тому числі Air France, ввели перевірку температури пасажира перед вильотом рейсу. “На борту авіалайнерів повітря не містить вірусів”, – запевнив видання директор з маркетингу Boeing Джим Хаас. Він пояснює, що фільтри Hepa на всіх сучасних літаках фільтрують повітря до якості операційної в лікарні.

Ряд авіакомпаній відмовляться від надання їжі на борту або ж видаватимуть її в упакованому вигляді. Зникнуть журнали для читання, а пасажирам Ryanair буде заборонено стояти в проході у черзі до туалету. Більшість подібних заходів обережності знаходять підтримку серед авіаперевізників й аеропортів. Але все ж таки є проблеми, які ускладнюють швидке відновлення авіаперевезень.

Прикордонним обмеженням бути

У травні Єврокомісія прийняла план, який передбачає скоординоване зняття прикордонних обмежень з країнами і регіонами, де епідеміологічні умови дозволяють відкривати безпечні коридори.

Проте Великобританія вже запропонувала вводити 14-денний карантин для мандрівників, що прибувають. Австралія і Нова Зеландія встановлюють так звані коридори безпечного пересування між регіонами, у яких є коронавірус. Все це турбує керівництво багатьох авіакомпаній.

“Ми сподіваємося, що у майбутньому побачимо скоординовану відповідь, але, чесно кажучи, це скоріше надія, ніж очікування”, – заявив аналітикам з цього приводу виконавчий директор International Airlines Group (володіє British Airways) Віллі Уолш.

Удвічі дорожчі квитки

Багато перевізників вважають, що крім заходів, покликаних забезпечити медичну безпеку польотів, попит можуть простимулювати низькі тарифи.

“У короткостроковій перспективі ми, швидше за все, побачимо, як авіакомпанії наповнюють ринок дешевими квитками, щоб змусити людей впоратися зі своїми страхами. Але як тільки ейфорія пройде, ціни неминуче зростуть, тому що залишиться менше авіакомпаній”, – вважає Ендрю Чарлтон.

Без дистанції

Однією з проблем для галузі залишається необхідність дотримання соціальної дистанції в аеропорту та на борту. Багато авіаперевізників заявляли, що забезпечать її на борту у перші місяці після відновлення польотів, коли літаки навряд чи будуть заповнені. Але це вже створює для них проблеми.

Так, американська United Airlines, яка обіцяла автоматично блокувати середні місця, визнала, що не може гарантувати пасажирам можливість сидіти через вільне місце один від одного на всіх рейсах.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) попередила, що дотримання соціальної дистанції на літаках “кардинально змістить” економіку, знизивши максимальне завантаження до 62% – набагато нижче середнього у галузі рівня беззбитковості при 77%.

У результаті, за оцінкою IATA, ціни на квитки можуть збільшитися на 54%, у порівнянні з 2019 роком.

Аеропорти стикаються з аналогічним ускладненням. За оцінкою ACI Europe, застосування суворого дистанціювання обмежить пропускну здатність аеропортів до 20-40%. Крім того, для дотримання дистанції при посадці в літак 189 пасажирів черга в аеропорті складе 380 м.

Попри це авіакомпанії відчули деяке полегшення – Європейське агентство з безпеки польотів прийняло нові правила безпечного пересування, не наполягаючи на соціальному дистанціюванні на борту. Згідно з ним, якщо дотримуватися дистанції в 1,5 м неможливо, то перевізник або аеропорт повинні забезпечити гігієну рук і використання захисних масок.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram